Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ševčuk svari pred kompromisi z Moskvo, Kiril I. zanika rusko agresijo

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 04. 05. 2022 / 09:43
Oznake: Cerkev, Škof, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.05.2022 / 10:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ševčuk svari pred kompromisi z Moskvo, Kiril I. zanika rusko agresijo
Višji nadškof Ševčuk: »S hudičem, z zlom ne smemo sklepati kompromisov.« FOTO: Facebook/zajem zaslona

Ševčuk svari pred kompromisi z Moskvo, Kiril I. zanika rusko agresijo

Kijevski grško-katoliški višji nadškof Svjatoslav Ševčuk je posredno obsodil kompromis z ruskimi napadalci, moskovski patriarh Kiril I. pa je znova poskrbel za ogorčenje z izjavo, da »Rusija ni nikogar napadla«.

Donacija za Ukrajino TUKAJ.

»Danes v Ukrajini močno molimo za mir,« je voditelj ukrajinske Grško-katoliške cerkve dejal v včerajšnjem videosporočilu, ki ga od izbruha vojne v Ukrajini vsak dan objavi na svojem Facebook profilu. »Razumemo pa, da s hudičem, z zlom ne smemo sklepati kompromisov,« je dodal 51-letni cerkveni dostojanstvenik.

Zagovarjanje določene objektivne resnice in nepripravljenost na pogajanja za vsako ceno pomenita grožnjo miru.

Kajti takšen kompromis ukrade pravi Kristusov mir: »Mi pa želimo biti nosilci Božjega miru, mirotvorci, da se v Kristusu vsi ljudje spravijo med seboj in nato z Bogom,« je dejal višji nadškof Ševčuk. Obenem je priznal, da zagovarjanje »določene objektivne resnice« in nepripravljenost na pogajanja za vsako ceno razume kot grožnjo miru.

Kljub velikemu vojaškemu pritisku ukrajinsko ljudstvo najde moč, da se brani pred sovražnikom. »Ker čutimo, da smo moralno močnejši,« je pojasnil Ševčuk. »Branimo svojo državo. In tisti, ki se resnično borijo za resnico in mir, imajo vedno prednost, tudi pred sovražnikom, ki ima več človeških virov in orožja.«

Patriarh Kiril: Rusija ni nikogar napadla

Moskovski patriarh Kiril I. pa je znova povzročil ogorčenje z izjavo, da »Rusija nikoli ni vodila napadalne vojne«. »Proti nikomur se nočemo vojskovati, Rusija ni nikoli nikogar napadla,« je v stolnici nadangela Mihaela v moskovskem Kremlju v včerajšnjem nagovoru dejal voditelj Ruske pravoslavne cerkve. »Osupljivo je, da ta velika in mogočna država nikoli ni nikogar napadla, vedno je le branila svoje meje,« je dejal Kiril I., kot je razvidno iz zapisa njegove pridige, ki ga je objavil moskovski patriarhat.

Rusija je vedno le branila svoje meje.

Bog naj poskrbi, da bo Rusija ostala močna in mogočna in ljubljena od Boga, je izjavil patriarh. Za pomoč mogočnemu imperiju je prosil tudi svetnike, pokopane v omenjeni stolnici, »da bi bile naše svete meje nepremagljive, ter da bi vedno premogli modrost, moč in čast, da jih branimo, če je treba«.

V Ruski pravoslavni cerkvi so včeraj obhajali »dan veselja«, ko se spominjajo umrlih. Od 14. stoletja do leta 1730 so v stolni cerkvi nadangela Mihaela pokopali na desetine ruskih vladarjev, od katerih Cerkev nekatere časti kot svetnike.

Kiril I. že več tednov povzroča ogorčenje, predvsem v Ukrajini, z izjavami o ruski agresivni vojni po zgledu ruskega predsednika Vladimirja Putina: vojno v Ukrajini, ki jo imenujejo vojaška operacija, je utemeljil kot »metafizični boj« med dobrim in zlim z Zahoda.

Nalaganje
Nazaj na vrh