Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Višji nadškof Ševčuk: danes obhajamo veliki četrtek

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 21. 04. 2022 / 19:47
Oznake: Cerkev, Škof, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 21.04.2022 / 19:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Višji nadškof Ševčuk: danes obhajamo veliki četrtek
Kijevski višji nadškof Svjatoslav Ševčuk. FOTO: Facebook/zajem zaslona

Višji nadškof Ševčuk: danes obhajamo veliki četrtek

Kljub vojni v številnih župnijah po Ukrajini, ki danes po julijanskem koledarju obhajajo veliki četrtek, opravljajo obredno umivanje nog.

Donacija za Ukrajino TUKAJ.

»Danes praznujemo veliki četrtek,« je v svojem rednem video nagovoru že dopoldne pojasnil kijevski višji nadškof Svjatoslav Ševčuk. »Ta dan spomina na Jezusovo zadnjo večerjo obhajamo kot sveti dan, dan, ko je Gospod ljudem razodel globine skrivnosti svoje Božje narave,« je dejal voditelj Ukrajinske grško-katoliške cerkve.

Pokopališče v Buči pri Kijevu. FOTO: Vatican Media

V kontekstu vojne je umivanje nog posebnost, saj prav tako »opere« rane in jih na ta način celi.

Na veliki četrtek se spominjamo ustanovitve zakramenta evharistije: »Evharistije, ki je protistrup za smrt,« je pojasnil višji nadškof. Spomnil je tudi na »posebno cerkveno dejanje, ki ga na veliki četrtek opravi samo škof, po našem izročilu umiva noge samo duhovnikom«. To je poseben trenutek, izkušnja te zadnje večerje, ko je Kristus sam umil noge svojim učencem. V kontekstu vojne je to posebnost, saj prav tako »opere« rane in jih na ta način celi.

Višji nadškof Ševčuk se je zahvalil tudi duhovnikom, ki še naprej delujejo v pastorali na vojnih območjih, ob tem pa je posebej omenil »goreče mesto« Harkov, Donbas, Mariupol, Herson in Mikolajiv.

Nalaganje
Nazaj na vrh