Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Višji nadškof Ševčuk: prva žrtev vojne je vedno resnica

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 16. 04. 2022 / 17:20
Oznake: Cerkev, Škof, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.04.2022 / 17:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Višji nadškof Ševčuk: prva žrtev vojne je vedno resnica
Vojna v Ukrajini je povezana z »veliko lažjo«. FOTO: Facebook/zajem zaslona

Višji nadškof Ševčuk: prva žrtev vojne je vedno resnica

Vojna v Ukrajini se žal nadaljuje in vse manj razumemo, kako se bo razvijala naprej, je v včerajšnjem video sporočilu povedal kijevski višji nadškof Svjatoslav Ševčuk.

Donacija za Ukrajino TUKAJ.

Vsi pričakujejo še en večji vojaški spopad, Ukrajina pa moli, je dejal voditelj Ukrajinske grško-katoliške cerkve. »Sredi te strašne bolečine smo še naprej zazrti v v luč Božje resnice, ker čutimo, da umiramo za to resnico,« tako višji nadškof Ševčuk.

Živeti v resnici v odnosu do Boga, do bližnjega, je glavno jedro, glavni dejavnik krščanskega pričevanja.

Živeti v resnici v odnosu do Boga, do bližnjega, je glavno jedro, glavni dejavnik tega pričevanja. V vojni je prva žrtev vedno resnica, je pojasnil višji nadškof: »Vidimo, da je velika vojna, ki se danes bije v Ukrajini, po obsegu in intenzivnosti brez primere od druge svetovne vojne, vojna, ki jo označujejo za hibridno vojno za ponižanje sovražnika.« Najprej pa smo ponižani zaradi neresnice.

Resnica o človeku je neločljiva od resnice današnjega krščanskega pričevanja.

Velika laž

Vojna v Ukrajini je povezana z »veliko lažjo«. »Mi pa smo kot kristjani poklicani, da živimo v resnici in jo pričujemo, četudi ta resnica koga moti, saj s tem uresničujemo preroško službo, preroško poslanstvo kristjanov in Cerkve,« je v video nagovoru na veliki petek dejal kijevski višji nadškof in nadaljeval: »Ko pričujemo za resnico, zagovarjamo resnico, vključno s svojimi cerkvenimi in bogoslužnimi dejanji, s katerimi razodevamo svojo vero svetu, s katerimi častimo Kristusov križ.« Resnica o človeku je neločljiva od resnice današnjega krščanskega pričevanja. Zato se zahvaljuje vsem časnikarjem, »ki te dni prihajajo v Ukrajino, da bi svetu pokazali kruto, težko resnico o vojnih zločinih«.

FOTO: Vatican Media

Verski predstavniki v Ukrajini: poziv k premirju

Urad kijevskega višjega nadškofa je včeraj objavil tudi skupni poziv verskih voditeljev v Ukrajini, naj se vsaj »med prihajajočimi prazniki Judov, kristjanov in muslimanov prekine bombardiranje ukrajinskih mest in vasi«. Vsaj v obdobju svetih dni vseh treh religij je treba »skrčiti napadalne sovražnosti«, so zapisali predstavniki omenjenih veroizpovedi. Izrazili so prepričanje, »da bi ruska stran v okviru tekočega pogajalskega procesa lahko dosegla dogovore s pristojnimi predstavniki Ukrajine, ki bodo ukrajinskemu civilnemu prebivalstvu omogočili praznovanje prihajajočih praznikov brez bombardiranja in nevarnosti za njihova življenja«.

Jutri velikonočno nedeljo praznuje zahodno krščanstvo, prihodnji teden pa številne vzhodne cerkve. Judje te dni praznujejo pasho, muslimani pa obhajajo postni mesec ramazan.

Nalaganje
Nazaj na vrh