Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Patriarh Kiril za čimprejšnji mir v Ukrajini, a vojne (spet) ni obsodil

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 24. 04. 2022 / 09:38
Oznake: Nemiri, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 24.04.2022 / 09:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Patriarh Kiril za čimprejšnji mir v Ukrajini, a vojne (spet) ni obsodil
Srečanja papeža Frančiška in patriarha Kirila, napovedanega za letošnji junij v Jeruzalemu, ne bo. FOTO: Vatican Media

Patriarh Kiril za čimprejšnji mir v Ukrajini, a vojne (spet) ni obsodil

Ruski patriarh Kiril, čigar podpora »posebni vojaški operaciji« Moskve v Ukrajini je zgrozila številne pravoslavne vernike, je sinoči, na predvečer pravoslavne velike noči, izrazil upanje, da se bo vojna v Ukrajini hitro končala, a je ponovno ni obsodil.

Pri bogoslužju na prostem v moskovski katedrali Kristusa Odrešenika je ob blagoslovu pisano okrašenega velikonočnega kruha, znanega kot kuliči, poudaril, da bodo mnoge od njih poslali v regijo Donbas na vzhodu Ukrajine. »Naj bo po Božji volji to velikonočno darilo v pomoč vsem vpletenim v ta težki spopad, da pomirijo srca in duše, da se čim prej končajo medsebojna nesoglasja in da zavlada težko pričakovani mir, s tem pa se še okrepi vera ljudi,« je dejal patriarh Kiril, zaveznik ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki je s svojimi izrazi podpore razcepil svetovno pravoslavno Cerkev.

Brez obsodbe ruske agresije

Med govorom o potrebi po spravi pa patriarh ponovno ni obsodil ruske invazije. »Naj Gospod najprej spravi naše ljudi v Ukrajini, v Donbasu, kjer še vedno teče kri,« je – po poročanju agencije Reuters – izpostavil Kiril: »Naj Gospod zaceli rane ljudem, družinam, ki so ostale brez očetov, staršem, ki so izgubili otroke, in otrokom, ki so izgubili starše.« Ruski patriarh se, v nasprotju s prvotnimi načrti, junija v Jeruzalemu ne bo sestal s papežem Frančiškom, saj so v Vatikanu srečanje odpovedali, ker bi lahko v trenutnih okoliščinah »povzročilo preveč zmede«.

Nalaganje
Nazaj na vrh