Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ukrajina: v vojni doslej poškodovanih 270 sakralnih stavb

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 27. 09. 2022 / 00:30
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 26.09.2022 / 15:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ukrajina: v vojni doslej poškodovanih 270 sakralnih stavb
Leseni samostan Svjatohirsk Lavra po ruskem obstreljevanju maja letos. FOTO: Wikipedia

Ukrajina: v vojni doslej poškodovanih 270 sakralnih stavb

Ruska vojska je po navedbah ukrajinskih oblasti od oboroženega napada na državo pred nekaj več kot sedmimi meseci uničila ali poškodovala najmanj 270 cerkva in drugih verskih objektov v državi.

Po podatkih državne službe za narodnostna vprašanja in svobodo vesti je bilo napadenih 194 krščanskih ter pet islamskih in judovskih stavb. Najpogosteje napadena je bila Ukrajinska pravoslavna cerkev, ki se je konec letošnjega maja odcepila od moskovskega patriarhata: v celoti ali delno uničenih je bilo 136 njenih verskih objektov.

Število registriranih stavb je občutno večje kot pred mesecem dni.

Število registriranih stavb je občutno večje kot pred mesecem dni, ko so organi v svojih statistikah navedli »le« 205 stavb. To pojasnjujejo predvsem z dejstvom, da so zgolj Jehovove priče v tem času prijavile 66 uničenih ali poškodovanih objektov, do konca avgusta pa jih je bilo na njihovem seznamu sedem.

Večina od 270 verskih objektov se nahaja v regijah Doneck (67) in Luhansk (58), sledita regiji Kijev (43) in Harkov (35). Samo v desetih od skupno 24 ukrajinskih upravnih okrožij so bili vsi verski objekti doslej obvarovani pred posledicami vojne. Po podatkih oblasti je bilo v celoti ali delno uničenih 30 protestantskih verskih objektov in 21 objektov neodvisne (avtokefalne) Pravoslavne cerkve. Na seznamu so tudi štiri rimskokatoliške in tri grškokatoliške stavbe.

Največ poškodovanih objektov leži na vzhodnih ukrajinskih območjih.

 15. marca naj bi ruski tank obstreljeval stavbo grškokatoliške Karitas v pristaniškem mestu Mariupol na vzhodu Ukrajine, ob tem pa naj bi umrla dva humanitarna delavca in pet ljudi, ki so se zatekli v stavbo.

Nalaganje
Nazaj na vrh