Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ukrajinska pravoslavna cerkev pretrgala vezi z Moskvo

Za vas piše:
Marjan Pogačnik
Objava: 28. 05. 2022 / 02:38
Oznake: Nemiri, Svet, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 28.05.2022 / 02:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ukrajinska pravoslavna cerkev pretrgala vezi z Moskvo
Ukrajinska pravoslavna cerkev je 27. maja pretrgala vse vezi Moskvo in razglasila svojo »polno samostojnost in neodvisnost«. FOTO: UPC

Ukrajinska pravoslavna cerkev pretrgala vezi z Moskvo

Ukrajinska pravoslavna cerkev, ki je bila doslej del moskovskega patriarhata, je 27. maja pretrgala vse vezi Moskvo in razglasila svojo »polno samostojnost in neodvisnost«.

»Ne strinjamo se z moskovskim patriarhom Kirilom (…), kar zadeva vojno v Ukrajini,« so po zasedanju sveta Ukrajinske pravoslavne cerkve, posvečenem ruski agresiji, zapisali v sporočilu.

Ukrajinska pravoslavna cerkev se je tako v celoti odrekla patriarhu Kirilu, ki podpira ruskega predsednika Vladimirja Putina. Podrobnosti o pretrganju stikov zaenkrat sicer še niso znane, a za Rusko cerkev bo izguba njene ukrajinske veje z milijoni vernikov in številnimi duhovniki pomenila velik udarec.

Svet ukrajinske pravoslavne cerkve »obsoja vojno, ki je kršitev Božje zapovedi 'Ne ubijaj', in izraža sožalje vsem, ki trpijo zaradi vojne,« so še zapisali v sporočilu.

Ukrajinska pravoslavna cerkev navaja, da so bili odnosi z moskovskim vodstvom »zapleteni ali neobstoječi«, odkar je bilo v Ukrajini razglašeno vojno stanje. Ruska invazija in Kirilova podpora vojni sta Cerkev postavila v čedalje bolj nevzdržen položaj. Več sto duhovnikov je nedavno podpisalo odprto pismo, v katerem so pozvali, naj Kirila sodi cerkveno sodišče.

Nalaganje
Nazaj na vrh