Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ukrajina: smrtne žrtve v napadu na sedež Karitas v Mariupolu

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 11. 04. 2022 / 08:40
Oznake: Nemiri, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 11.04.2022 / 20:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ukrajina: smrtne žrtve v napadu na sedež Karitas v Mariupolu
Na osvobojenih območjih blizu Kijeva odkrivajo nova trupla civilistov. FOTO: Vatican Media

Ukrajina: smrtne žrtve v napadu na sedež Karitas v Mariupolu

V raketnem napadu na sedež Karitas v Mariupolu sta bila ubita dva humanitarna delavca Caritas International, so sporočili iz nemške veje omenjene človekoljubne organizacije.

»Smrt civilistov in humanitarnih delavcev, ki so brez zadržkov pomagali ljudem v stiski, nas pušča brez besed. Z mislimi smo pri družinah pokojnih,« je po tragični vesti izjavil Oliver Müller, vodja Caritas International.

Kot še sporočajo iz nemške veje Karitas, se pomoč nadaljuje kljub nevarnostim, tudi v mestih, kjer so spopadi najostrejši, recimo v Kramatorsku, Zaporožju in Kijevu. Najpomembnejša naloga človekoljubnih delavcev je skrb za ostarele, bolnike in otroke, ki jih posledice vojne posebej prizadenejo. V Ukrajini trenutno po vsej državi deluje okoli 1.000 zaposlenih pri Karitas in veliko število prostovoljcev.

Proruski separatisti prevzeli nadzor nad pristaniščem v Mariupolu?      

Proruski separatisti naj bi po poročanju tujih medijev danes prevzeli nadzor nad pristaniščem v mestu Mariupol, je v televizijskem govoru dejal vodja ljudske republike Doneck Denis Pušilin. Preostanek ukrajinskih sil v mestu pa naj bi se zatekel v metalurško tovarno Azovstal.  Ukrajinske oblasti so sicer zjutraj sporočile, da bo danes potekala zadnja bitka za Mariupol, ki je tarča grozljivega obleganja in  od 17. marca popolnoma odrezano od območij pod nadzorom Ukrajine. 

V Ukrajino francoski strokovnjaki za preiskavo vojnih zločinov           

Francoski policisti in forenziki so prispeli v Ukrajino, da bi oblastem pomagali pri preiskavah domnevnih ruskih vojnih zločinov, potem ko je bilo v mestih v okolici Kijeva odkritih več sto trupel civilistov. Skupino strokovnjakov sestavljajo dva forenzična izvedenca in približno 15 žandarjev iz francoskega inštituta za kriminalistične raziskave, poročanje francoske tiskovne agencije AFP povzema STA. Rusija je medtem francosko skupino že obtožila pristranskosti in opozorila, da bo poskušala omadeževati ugled Moskve.

Prelivanja krvi (še) ni ustavil niti papežev poziv k prazničnemu premirju

Kljub vrsti visokih obiskov v Kijevu in pozivu papeža k velikonočni prekinitvi ognja se prelivanje krvi v Ukrajini nadaljuje. Zgroženost nad ruskim napadom na železniško postajo v Kramatorsku se še ni polegla, ko so našli nova trupla civilistov blizu Kijeva in sporočili, da so Rusi kopali jarke na območju visokega sevanja v Černobilu.

Na širšem območju Kijeva so od umika ruskih sil doslej po navedbah ukrajinskih oblasti odkrili že več kot 1200 trupel, je za britanski Sky News v nedeljo povedala ukrajinska generalna tožilka Irina Venediktova. Oblasti trenutno preučujejo 5600 primerov domnevnih vojnih zločinov, ki naj bi jih zakrivile ruske sile od začetka invazije, identificirali pa so več kot 500 domnevnih vojnih zločincev, med njimi so tudi višji predstavniki ruske vojske.

»Kar vidimo v vseh regijah Ukrajine, so vojni zločini, zločini proti človečnosti in delamo vse, da bi to popravili,« je poudarila in zatrdila, da imajo dokaze, da so bili storilci dejanj Rusi.

Obsežnejše operacije na vzhodu Ukrajine

V Ukrajini se medtem nadaljujejo spopadi predvsem na vzhodu države. V napadu v Harkovu sta v nedeljo umrla najmanj dva človeka, dan prej pa deset, poroča francoska tiskovna agencija AFP. »Ruska vojska nadaljuje vojno proti civilistom zaradi pomanjkanja zmag na fronti,« je na Telegramu zapisal regionalni guverner Oleg Sinegubov.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem znova opozoril, da se ruske sile pripravljajo na še obsežnejše operacije na vzhodu države. »Pripravljamo se na njihove akcije. Odgovorili jim bomo,« je zagotovil. 

Papež Frančišek je včeraj v angelusu odločno pozval k premirju in resničnim pogajanjem v vojni med Ukrajino in Rusijo. Vzkliknil je: »Naj se orožje odloži! Naj se velikonočno premirje začne.« Več TUKAJ.

Tudi namestnica obrambnega ministra Hana Maljar je opozorila, da Rusija vztraja pri zavzetju vzhoda Ukrajine.

Mnogi še vedno iščejo možnost umika z ogroženih območij

Številni se skušajo še vedno umakniti pred pričakovanimi spopadi na vzhodu. Po navedbah guvernerja Luganska Sergija Gaidaja na dan območje zapusti od 2500 do 2700 ljudi, okoli 20 do 25 odstotkov prebivalstva pa ostaja tam.

Z območja so med drugim rešili okoli 50 ranjenih in starejših pacientov, ki so jih na varno ob podpori Zdravnikov brez meja odpeljali s posebnim bolniškim vlakom ta konec tedna. Načrtujejo pa nove evakuacije.

Brez odločitve o embargu na ruski plin in nafto            

Zunanji ministri EU so danes razpravljali o nadaljnjih sankcijah proti Rusiji, vključno z embargom na ruski plin in nafto. A odločitev po besedah visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Josepa Borrella danes ni bila sprejeta, navaja STA. Pojasnil je, da so analizirali odvisnost posameznih držav od ruskega plina in nafte, pri čemer je odvisnost od slednje veliko večja kot od plina. Poleg tega se odvisnost od države do države močno razlikuje, je povedal in dodal: »Vendar pa vse države zmanjšujejo odvisnost.«

Slovenska vlada sprejela končno odločitev o sodelovanju pripadnikov SV v Natovi bojni skupini na Slovaškem

Vlada je na današnji seji sprejela končno odločitev o sodelovanju skupno do 200 pripadnikov Slovenske vojske, vključno z nacionalnim podpornim elementom in štabnim osebjem, v Natovi bojni skupini na Slovaškem v okviru aktivnosti okrepljene pozornosti (eVA), z možnostjo rotacij.

Pripadniki Slovenske vojske v Natovi bojni skupini na Slovaškem bodo v omenjeni akciji »sodelovali pri izvajanju mirnodobnih aktivnosti te bojne skupine, v sklopu misije za zagotavljanje in vzdrževanje pripravljenosti v podporo celoviti in okrepljeni odvračalni ter obrambni drži zavezništva, kar vključuje vaje, usposabljanja in druge mirnodobne aktivnosti, vključno z ukrepi za zaščito sil bojne skupine. Pri tem lahko časovno omejene mirnodobne aktivnosti pripadnikov Slovenske vojske v okviru Natove bojne skupine na Slovaškem potekajo tudi v drugih državah članicah Nata,« so sporočili z ministrstva za obrambo.


Nalaganje
Nazaj na vrh