Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rusija: katoliški škofje obsodili vojno v Ukrajini

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 01. 10. 2022 / 17:07
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.10.2022 / 17:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Rusija: katoliški škofje obsodili vojno v Ukrajini
Grobovi ubitih ukrajinskih vojakov. FOTO: Vatican Media

Rusija: katoliški škofje obsodili vojno v Ukrajini

Katoliški škofje v Rusiji so v nujnem pozivu izrazili odločno nasprotovanje uporabi vojne kot sredstva za reševanje sporov med narodi.

Neposredni razlog za njihovo izjavo je delna mobilizacija, ki jo je odredil ruski predsednik Putin, poroča spletni portal Vatican News. »Soočenje sprtih strani« v Ukrajini se je namreč »sprevrglo v obsežen vojaški spopad, ki je doslej zahteval že na tisoče žrtev, spodkopava zaupanje in enotnost med državami in narodi ter ogroža obstoj celotnega sveta«, so predstavniki Ruske škofovske konference zapisali v pozivu, objavljenem minuli teden, ki ga je podpisal moskovski nadškof Paolo Pezzi. Škofje izrecno navajajo nagovor papeža Pija XII. iz avgusta 1939, ki je na predvečer izbruha druge svetovne vojne opozoril: »Z mirom ni nič izgubljeno, z vojno pa je lahko izgubljeno vse.«

Ustava Ruske federacije ščiti vse, ki zaradi vesti zavračajo uporabo orožja

Ruska škofovska konferenca tudi poziva, naj se spomnimo besed papeža Frančiška med njegovim nedavnim potovanjem v Kazahstan: »Ne smemo se navaditi na vojno, ne smemo se sprijazniti z njeno neizogibnostjo,« kot je sveti oče 14. septembra opozoril v Astani. In: »Pomagajmo trpečim in vztrajajmo pri resničnem poskusu vzpostavitve miru. Kaj se mora še zgoditi, koliko smrtnih žrtev mora še biti, da bodo oboroženi spori prešli v dialog za dobro ljudi, narodov in človeštva? Edini izhod je mir, edini izhod je dialog.«

Škofje se zavedajo, da morajo vlade v določenih razmerah pozvati svoje državljane k boju, vendar le, če je cilj ustreznih vojaških ukrepov hitro končati spor.

Škofje se zavedajo, da morajo vlade v določenih razmerah pozvati svoje državljane k boju, vendar le, če je cilj ustreznih vojaških ukrepov hitro končati spor, so še zapisali v pismu. Dokument se sklicuje tudi na Katekizem Katoliške cerkve, ki dopušča uporabo vojne le za legitimno obrambo in le, če so izpolnjeni določeni pogoji. Škofovska konferenca v tem kontekstu poudarja, da je končna odločitev o tem, ali posamezni državljan sodeluje v vojni, stvar njegove vesti. V poziv tudi opozarjajo, da ustava Ruske federacije ščiti vse, ki zaradi vesti zavračajo uporabo orožja.

Rusija blokirala resolucijo Varnostnega sveta ZN o obsodbi priključitve ukrajinskega ozemlja

Rusija pa je včeraj v Varnostnem svetu ZN pričakovano vložila veto na predlog resolucije ZDA in Albanije, ki bi obsodila rusko priključitev štirih ukrajinskih regij. Proti je glasovala le Rusija, Kitajska se je skupaj z Indijo vzdržala, vzdržala sta se tudi Brazilija in Gabon, poroča STA.

Moskva je včeraj priključila ukrajinske regije Lugansk, Doneck, Herson in Zaporožje.

ZDA so osnutek resolucije Varnostnega sveta vložile skupaj z Albanijo nekaj ur po tem, ko je ruski predsednik Vladimir Putin sporočil, da si je Moskva priključila ukrajinske regije Lugansk, Doneck, Herson in Zaporožje, kjer so pred tem izvedli referendume, ki jih mednarodna skupnost ne priznava.

Nalaganje
Nazaj na vrh