Zapri
Iskanje

Katerih kadrov bo primanjkovalo?

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 26. 10. 2021 / 11:50
Oznake: Gospodarstvo
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.10.2021 / 12:06
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Katerih kadrov bo primanjkovalo?

Katerih kadrov bo primanjkovalo?
V zdravstvu že dolgo časa opozarjajo na pomanjkanje zdravstvenih delavcev. FOTO: Tatjana Splichal
Raziskava Zavoda RS za zaposlovanje »Poklicni barometer« je pokazala, da bo v letu 2022 primanjkovalo delavcev v številnih poklicih, denimo iz zdravstvene oskrbe, informacijskih tehnologij, šolstva, gradbeništva, prometa in gostinstva.

V letošnjem Poklicnem barometru so ocenjevali 177 poklicev. Za kar 108 poklicev predvidevajo, da bodo potrebe delodajalcev večje od ponudbe na trgu dela, pri 51 poklicih naj bi bila ponudba in povpraševanje v ravnovesju, pri 18 pa bo glede na oceno potreb na trgu dela presežek kadra.

Spremembe glede na lani

Napovedi kažejo, da naj bi v letu 2022 primanjkovalo različnih skupin učiteljev v osnovnih in srednjih šolah, svetovalnih delavcev, pa tudi vzgojiteljev v vrtcih, medtem ko so pretekle napovedi predvidevale ravnovesje med ponudbo in povpraševanjem po omenjenih poklicih. Zadnja izvedba kaže tudi na predviden primanjkljaj pravnih strokovnjakov, ki so bili lani v kategoriji presežka.

Že nekaj let primanjkuje tudi krovcev in zidarjev. FOTO: Pexels

108 poklicev v pomanjkanju

Zaradi pomanjkanja ali odsotnosti kandidatov bo v prihodnjem letu denimo primanjkovalo gasilcev, gozdarjev, čistilcev, krovcev, kuharjev, mesarjev, policistov, psihologov, natakarjev, pleskarjev, varnostnikov, voznikov avtobusov, zdravnikov specialistov (razen splošne medicine), zobozdravnikov, zidarjev …

Frizerjev bo dovolj. FOTO: Pexels

Poklici v ravnovesju

Poklici, kjer naj bi bila ponudba in povpraševanja na trgu dela v ravnovesju, so denimo ekonomisti, hotelski receptorji, frizerji, prodajalci, telefonisti, tiskarji, veterinarji, delavci za odvoz odpadkov in drugi.

Med presežnimi poklici najdemo tudi glasbenike. FOTO: Pixabay

Preveč arhitektov, filozofov, tajnikov 

Med 18 poklici, kjer naj bi bilo glede na raziskavo preveč kadra, najdemo arhitekte, zgodovinarje, politologe, filozofe, fotografe, glasbenikov in pevcev, novinarjev, sociologov, antropologov …

Razlogi za manko delavcev

Med ključnimi razlogi za primanjkljaj kadra v poklicih so:

  • kandidatov v tem poklicu ni oziroma jih je premalo;
  • kader je premalo usposobljen (nima ustreznih kompetenc, znanj, sposobnosti, licenc, izpitov, ipd.), zato imajo delodajalci težave z iskanjem kadra v teh poklicih;
  • delovni pogoji (plača, neugoden delovni čas, težko fizično delo, ipd.) odvračajo kandidate, da bi iskali zaposlitev v teh poklicih;
  • strukturni dejavniki (povprečna starost brezposelnih oz. iskalcev zaposlitve, dolgotrajna brezposelnost ipd.) vplivajo na pomanjkanje kadra v določenem poklicu.


Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh