Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Katero Sveto pismo za otroke je pravšnje za vašo družino?

Za vas piše:
Patricija Gril
Objava: 11. 03. 2023 / 00:30
Čas branja: 10 minut
Nazadnje Posodobljeno: 11.03.2023 / 07:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Katero Sveto pismo za otroke je pravšnje za vašo družino?
Najprej pa se je smiselno vprašati, kaj želimo z uporabo otroške izdaje sploh doseči. FOTO: Ana Rupar

Katero Sveto pismo za otroke je pravšnje za vašo družino?

Več kot dvajseterica izdaj na slovenskem trgu kliče k temu, da otroške zbirke svetopisemskih zgodb pregledamo in primerjamo med seboj.

Najprej pa se je smiselno vprašati, kaj želimo z uporabo otroške izdaje sploh doseči – za poznavanje vsebine svetopisemskih zgodb je vsekakor dobrodošla, ne moremo pa priredb in povzetkov enačiti z Božjo besedo.

Otroško Sveto pismo: da ali ne?

Vzgojiteljica Maja Kragelnik, ki zgodbe doma prebira s svojimi petimi otroki, razmišlja: »Sveto pismo v otroški verziji je res odličen pripomoček za prebiranje zgodb. Zgodbe zanje so kratke in ilustracije zanimive, mene pa navdušuje to, da otroci vsak večer prinesejo otroško Sveto pismo, ki je zaradi tega tudi zelo 'zdelano'. Tako jim lahko z možem preko zgodb in pogovora predava to, kar se nama zdi pomembno.«

S. Marjeta Cerar, ravnateljica Akademije Mericianum, poudarja, da pri Katehezi Dobrega pastirja svetopisemske vsebine izbirajo zelo premišljeno. Svetopisemsko besedilo uporabljajo »takšno, kot je, brez dodatkov, okrajšav ali spreminjanja besedila, razen včasih izvzamemo težja mesta«. Skrbijo, da vsi uporabljeni materiali »posredujejo bistvo sporočila in otrok, zlasti mlajših, ne odvračamo od bistva. Vsi dodatni okraski, kot so pikapolonice, metuljčki, rožice … otroka prej motijo, kot mu pomagajo dojeti Jezusovo veselo oznanilo. Predšolski otroci so v občutljivem obdobju za majhne stvari, saj raziskujejo svet, zato smo pozorni in jih takih 'skušnjav' obvarujemo, da tako lažje pridejo do srčike sporočila odlomka.« Pri njih torej velja, naj Sveto pismo ne bo otroško, »saj so otroci sposobni razumevati bistvene stvari naše vere«. Z izborom primerne oblike in pisave ter besedila, ki ustreza zmožnostim in potrebam otrok, »izrazimo spoštovanje Božji besedi in hkrati otroku, ki ga je Bog obdaril s čudovitimi zmožnostmi dojemanja bistvenega«.

Z izborom primerne oblike in pisave ter besedila, ki ustreza zmožnostim in potrebam otrok, izrazimo spoštovanje Božji besedi in hkrati otroku. FOTO: Ana Rupar

Vsestranski umetnik in oče šestih otrok Gregor Čušin sicer ni naklonjen poenostavljanju vsebine Svetega pisma, vendar je ob izidu ene od otroških izdaj pri Založbi Družina zapisal, da pa je »seveda tudi res, da je Božja beseda hrana in vemo tudi, kako je s hrano pri otroku: Ko se pojavi prvi zobek, mu ne boš kar takoj v roke porinil klobase, ampak boš začel z mehkim sadjem, pa še tega boš prej zmečkal. Priredba Svetega pisma torej ni 'fast food' ali 'instant' prehrana, ampak hrana, pripravljena glede na število zob!«

Nabor otrokom prilagojenih izdaj

Če torej razmišljate o izdaji, pripravljeni z mislijo na otroke in družine, naj vam pri izbiri pomaga spodnji nabor.

Sveto pismo iz blaga

(Jacob Vium-Olesen, ilustracije Sandrine L'amour), Ognjišče

Beseda o knjigi: Mehka šumeča knjižica za najmlajše vsebuje pisane ilustracije osmih prizorov iz Svetega pisma. Pod vsako ilustracijo sta dve kratki povedi, ki malčka spomnita na Božjo ljubezen in dobroto.

Prednosti: Malčki ne morejo strgati strani ali se kakorkoli poškodovati.

Pomanjkljivosti: Skoraj ni vsebine.

Sveto pismo za malčke 

(Karine-Marie Amiot), Družina

Beseda o knjigi: Mini kartonka za najmlajše poleg predstavljanja vsebine zgodb spodbuja čudenje in veselje ob odkrivanju Božje ljubezni.

Prednosti: Malčki ne morejo strgati strani; velike tiskane črke omogočajo branje tudi najmlajšim bralcem; zelo prikupne in barvite ilustracije.

Pomanjkljivosti: Vsebuje zelo malo zgodb.

Ročno Sveto pismo

 (Jacob Vium-Olesen, ilustracije Sandrine L'amour), Ognjišče

Beseda o knjigi: Knjižica je zasnovana kot pripomoček ob branju pravega Svetega pisma. Zajema 22 pomembnih vrstic iz Svetega pisma in vodi k temu, da se otroku vtisnejo v spomin in srce. Na levi strani je vedno živobarvna ilustracija, na desni pa najprej »vrstica za spomin«, sledi kratek povzetek svetopisemske zgodbe in usmeritev k branju iz Svetega pisma, na dnu strani pa vselej čaka še spodbuda k ponovitvi vrstice. Naslovu primerno ima kartonka ročaj za prenašanje.

Prednosti: Premišljena zgradba nudi možnost za preprosto, a bogato domačo katehezo; zadnja platnica predlaga korake za kar najboljšo uporabo knjige.

Pomanjkljivosti: Če otrok bere sam, vsebine knjige ne more prejeti na zares učinkovit način.

Biblija za najmlajše

(Guy David Stancliff), KMŠ

Beseda o knjigi: Knjiga ponuja nekaj najbolj znanih svetopisemskih zgodb, povedanih z nekaj povedmi. Ob branju kartonke so otroci in starši vabljeni k sodelovanju v zgodbi – tako npr. ob stvarjenju pogledajo, kje je sonce in katere dele telesa je ustvaril Bog, pri zgodbi o Noetu pa pokažejo, kako pada dež.

Prednosti: Malčki ne morejo strgati strani; vsaka zgodba vodi k pripadajočemu poglavju v Svetem pismu.

Pomanjkljivosti: Ilustracije so prisrčne, a zelo, zelo otroške. Jezus deluje kot majhna deklica.

Kratko Sveto pismo za najmlajše

(ilustracije Lorella Flamini), Grahovac

Beseda o knjigi: 40-stranska kartonka zajema najbolj znane zgodbe Svetega pisma.

Prednosti: Malčki ne morejo strgati strani; velike tiskane črke delajo knjigo dostopno otrokom, ki še niso usvojili malih; besedilo presenetljivo dobro sledi originalu.

Pomanjkljivosti: Nekatere ilustracije so domišljijske in neustrezno sodobne, kar lahko otroke zmede, hkrati pa se zdi nekoliko nespoštljivo (npr. panda na Noetovi ladji ima v rokah pisan dežnik).

Krstno Sveto pismo

(Lizzie Ribbons, ilustracije Paola Bertolini Grudina), Ognjišče

Beseda o knjigi: Knjižica majhnega formata, ki je prikupen spomin na sveti krst, saj na začetku vključuje tudi možnost zapisa podatkov o otroku, svetem krstu, družini ipd. Zajema 25 zgodb iz Stare zaveze in 60 iz Nove zaveze ter nekaj molitev, ki jih navadno molimo v družini. Obstajajo tri izdaje: modra, rožnata in bela (darilna).

Prednosti: Zgodbe so povedane zelo na kratko, s preprostimi besedami in prisrčnimi ilustracijami.

Pomanjkljivosti: Besedilo ni slovnično brezhibno.

Prvo Sveto pismo za otroke

Grahovac

Beseda o knjigi: Preprosto ubesedene svetopisemske zgodbe iz Stare in Nove zaveze. Izdajo ustvarjalci označujejo kot »celotno in popolno«, kar seveda ni.

Prednosti: Velike tiskane črke omogočijo samostojno branje tudi otrokom, ki malih še niso usvojili. Nekoliko posebne platnice in pozlačeni robovi strani dajejo vtis, da gre za posebno in dragoceno knjigo – in vsekakor si želimo, da otrok to ve, kajne?

Pomanjkljivosti: Vsebina je zelo svobodno interpretirana; besedilo ni jezikovno brezhibno; marsikomu ni blizu slog oz. estetika ilustracij.

Svetopisemske zgodbe za najmlajše I, II

(Cornelis M. de Vries, ilustracije Dea de Vries), Ognjišče

Beseda o knjigi: Dva kartonasta paketka s po 12 knjižicami prinašata svetopisemske zgodbe, prirejene za najmlajše (ustvarjalci so imeli v mislih predšolske otroke in prvošolce). Oba kompleta vsebujeta nekaj zgodb iz Stare zaveze in nekoliko več iz Nove zaveze. Besedila je malo, ilustracije pa so preproste, a slikovite.

Prednosti: Otrok lahko sam prime in lista majhno knjižico.

Pomanjkljivosti: Izgubi se občutek, da so knjige del ene velike celote.

Sveto pismo za otroke

(Honor Ayres, Sally Ann Wright), Družina

Beseda o knjigi: Tanjša izdaja z bogatimi ilustracijami in besedilom, ki je (sicer nekoliko poenostavljeno) presenetljivo zvesto originalu.

Prednosti: Zelo estetske in prikupne ilustracije; zgodbe so ubesedene na otrokom dostopen način, a ne podcenjujoče.

Pomanjkljivosti: Če bi lahko format in težo knjige postavili med prednosti, pa to prinaša tudi slabost – marsikatera zgodba, ki bi jo želeli predstaviti otrokom, manjka.

Prvoobhajilno Sveto pismo 

(Marion Thomas, ilustracije Paola Bertolini Grudina), Ognjišče

Beseda o knjigi: Kot pove naslov, je knjiga namenjena prvoobhajancem. Izbrane svetopisemske zgodbe naj bi bile prirejene zanje, a se jih ne bi branil tudi branja vešč prvošolec. Vsebuje več kot 70 zgodb, kar je precej več kot izdaje za najmlajše.

Prednosti: Estetske ilustracije, vsaka zgodba usmerja k ustreznemu poglavju v »pravem« Svetem pismu.

Pomanjkljivosti: Naslovnica nagovarja prvoobhajance, zato računajte na to, da se bo otroku po nekaj mesecih zdelo, da je knjigo prerasel. :)

Kratko Sveto pismo s slikami

Ognjišče

Beseda o knjigi: Verjetno najbolj razširjena otroška izdaja v slovenščini, ki jo ima marsikdo v spominu kot Sveto pismo iz otroštva.

Prednosti: Mogočne rdeče platnice zelo spominjajo na pravo Sveto pismo in dajejo vtis svečanosti, kar je vsekakor dobrodošlo; od vseh izdaj je tu besedilo najbolj zvesto originalu.

Pomanjkljivosti: otrokom neprivlačne ilustracije; v nekatere odlomke (npr. o stvarjenju) bralca uvede razlaga, ki pa ni grafično razmejena od svetopisemskega besedila – otrok sam ne loči med obojim.

Sveto pismo za vsak dan

(Rhona Davies, ilustracije Marcin Piwowarski), Ognjišče

Beseda o knjigi: Knjiga prinaša 365 kratkih zgodb – po eno za vsak dan v letu. Besedila je več kot ilustracij, ob robu strani pa je izpisana vrstica iz poglavja, o katerem govori zgodba. Zadnji del predstavlja svetopisemska enciklopedija o življenju Judov v svetopisemskem času.

Prednosti: Staršem je lahko v pomoč delitev na 365 delčkov, dodano vrednost pa vsekakor daje enciklopedični del, s pomočjo katerega bralci spoznajo čas in okolje, v katerem so se zgodbe zgodile.

Pomanjkljivosti: Nekatere zgodbe so razporejene skozi več dni (npr. zgodba o Noetu je predvidena za branje v treh dneh), zato je treba pred branjem predvideti tudi ponavljanje.

Družinsko Sveto pismo

(Sally Ann Wright), Ognjišče

Beseda o knjigi: Knjiga je pravzaprav letni družinski paket – vsako izmed 365 zgodb zgodbo namreč spremlja misel ali vprašanje, ob strani pa še kratka molitev. V knjigi je tudi prostor za beleženje pomembnih družinskih dogodkov.

Prednosti: Vključuje marsikateri svetopisemski odlomek, ki ga v drugih izdajah ne najdemo (npr. iz Pridigarja); družino vabi k pogovoru, zgodbe so lahko osnova za domačo katehezo.

Pomanjkljivosti: Ni jasne ločnice med zgodbo in dodano mislijo, zato je treba knjigo res prebirati v družinskem krogu (ne otroci sami).

Sveto pismo za otroke

(Rosa Mediani), Družina

Beseda o knjigi: Še eno Sveto pismo za otroke, ki pa najmlajše bralce jemlje resno. Ilustracije bodo občudovali tudi odrasli, besedilo pa bogati otrokov besedni zaklad. Zajema praktično vse najpomembnejše zgodbe – zbranih je več kot sto.

Prednosti: Čudovite ilustracije; veliko besedila, ki se zelo približa originalu in bogati otrokov besedni zaklad.

Pomanjkljivosti: /

Ilustrirano Sveto pismo za otroke

Grahovac

Beseda o knjigi: Knjiga skuša biti mešanica svetopisemskih besedil ter zgodovinsko-geografskega priročnika. Robovi strani zgodbe postavljajo v kontekst, prinašajo nekatere razlage in zanimivosti.

Prednosti: Vsebuje svetopisemske citate, enciklopedične razlage in zgodovinske podatke, kar je zanimivo predvsem za šolarje.

Pomanjkljivosti: Večplastna zasnova je lahko tudi pomanjkljivost, saj se vsebine razdrobijo; knjiga zahteva bralca, ki je zmožen preskakovati med različnimi elementi. Ilustracije s starinskim pridihom marsikaterega otroka ne pritegnejo.

Super Sveto pismo 1, 2, 3

(Sergio Cariello), Podvig

Beseda o knjigah: Trije deli stripa izpod rok brazilskega ilustratorja bralca vodijo skozi celotno odrešenjsko zgodovino. Prizori so dinamični in živih barv, zato se ob branju ne boste dolgočasili.

Prednosti: Vsaka zgodba usmerja k pripadajočim poglavjem v Svetem pismu.

Pomanjkljivosti: Nekaterim otrokom se bodo ilustracije zdele nekoliko zastarele, zagrizeni ljubitelji stripa pa bodo v njih uživali; strip vsebuje precej dodanega besedila (izjave oseb, ki jih v Svetem pismu ni), zato zahteva bralca, ki svetopisemske zgodbe že vsaj nekoliko pozna in bo zato prepoznal dele, ki so zvesti Svetemu pismu, in elemente, ki so stvar svobodne interpretacije.

Ilustrirano Sveto pismo 

(Frédéric Boyer, Serge Bloch), Družina

Beseda o knjigi: Po naslovu sodeč bi ga postavili med otroške izdaje, a bodo navdih v njem našli bolj starši kot otroci. Prinaša 35 starozaveznih zgodb, povedanih na nov način. Pravzaprav govorijo o svetu, v katerem živimo danes ... in dišijo po poeziji in humorju. Zadnji del knjige ponuja razlage zapisanega (in narisanega).

Prednosti: Svojevrstne minimalistične ilustracije bodo pritegnile vso družino, posebej mlade in odrasle.

Pomanjkljivosti: Nepoznavalci Svetega pisma se lahko ob velikih količinah abstraktnega zmedejo, zato to vsekakor ni knjiga za vstop v Sveto pismo.

Še nekaj manj razširjenih izdaj

Sveto pismo v torbici (Sally Ann Wright), Ognjišče

Sveto pismo v zgodbah (Murray Watts), Ognjišče

Sveto pismo v 30 umetninah (Françoise Claustres), Celjska Mohorjeva družba

Sveto pismo za otroke (Diane Le Feyer), Učila

Čudovite zgodbe, svetopisemske zgodbe (Lorella Flamini), Grahovac

Moje prvo Sveto pismo (Lois Rock, ilustracije Alex Ayliffe), Mladinska knjiga

Sveto pismo v stripu 1, 2, 3, Karis

Sveto pismo za mlade bralce (Michael Carl Armour, ilustracije Anna Ermolovich), Podvig

Za dodatno raziskovanje Svetega pisma

101 svetopisemska naloga (Bethan James), Družina

Svetopisemski atlas za otroke (Juliet David), Družina

Ustvarjajmo s Svetim pismom (Gillian Chapman in Leena Lane), Družina

Razloži mi Sveto pismo (Gaëlle Tertrais), Družina

Nalaganje
Nazaj na vrh