Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Katoličani v Jeruzalemu obhajali Jezusovo vstajenje

Objava: 11. 04. 2012 / 06:28
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Katoličani v Jeruzalemu obhajali Jezusovo vstajenje

Na stotine vernikov s patriarhom Twalom je Jezusovo vstajenje od mrtvih v baziliki Božjega groba obhajalo že v soboto zgodaj zjutraj.

Katoličani v Jeruzalemu so Jezusovo vstajenje od mrtvih obhajali že navsezgodaj v sobotnem jutru. Na stotine vernikov se je zbralo v baziliki Božjega groba, ki stoji na mestu, kjer naj bi po izročilu pred dva tisoč leti pokopali Jezusa. Vstajenjsko bogoslužje je vodil latinski patriarh v Jeruzalemu, Fouad Twal.


Velikonočno vigilijo v katoliški Cerkvi običajno obhajamo v soboto zvečer, v jeruzalemski baziliki Božjega groba pa velja t.i. pravilo ‘Status quo’ iz leta 1852, ko so bile določene posestniške in uporabniške pravice na enem izmed najsvetejših krajev krščanstva za šest na tem področju prisotnih veroizpovedi.

V baziliki Božjega groba zato ni bilo moč spremeniti pravil glede obhajanja velikonočnih praznikov tudi po reformah drugega vatikanskega cerkveneha zbora (1962-65). V preteklih letih so jeruzalemski katoličani preizkusili bogoslužno kompromisno rešitev, ki ne krši pravic ostalih veroizpovedi. Ob letošnjih velikonočnih praznikih je ta kompromisna rešitev postala ‘pravnomočna’.

Prisotnost varnostnih sil v starem mestnem jedru in v okolici bazilike Božjega groba je bila med letošnjimi velikonočnimi prazniki opazno manjša kot v preteklih letih. Leta 2011 so tako vzhodne kot zahodne Cerkve velikonočne praznike obhajale ob istem času, zaradi česar je bil naval romarjev v Jeruzalemu občutno povečan. V letošnjem letu pravoslavni kristjani veliko noč obhajajo teden dni kasneje kot Cerkve zahodnega izročila.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh