Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Katoliška Cerkev pozdravlja spremembo kraljevega nasledstva v Veliki Britaniji

Objava: 03. 11. 2011 / 10:09
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Katoliška Cerkev pozdravlja spremembo kraljevega nasledstva v Veliki Britaniji

Prestolonasledniki se bodo odslej smeli poročati tudi s katoličani, ne da bi s tem izgubili pravico do prestola.

Katoliška Cerkev v Veliki Britaniji pozdravlja odločitev, da se bodo prestolonasledniki odslej smeli poročati tudi s katoličani, ne da bi s tem izgubili pravico do prestola. Kot je minuli petek pojasnil predsednik Škofovske konference Anglije in Walesa, londonski nadškof Vincent Nichols, je s to spremembo 'odstranjena točka nepravične diskriminacije', odločitev pa bodo 'z veseljem sprejeli ne le katoličani, pač pa vsi prebivalci Združenega kraljestva'.

Nadškof Nichols je obenem poudaril vlogo anglikanske državne Cerkve in pojasnil, da 'v polnosti sprejema pomen in položaj uveljavljene Cerkve, ki nudi zaščito in krepitev vloge vere v sodobni družbi'.

Šestnajst držav članic Commonwealtha je minuli petek v avstralskem Perthu ukinilo zakon, ki poroko s katoličanom označuje kot izključevalno merilo za nasledstvo prestola. Obenem so umaknili tudi klavzulo, da lahko hči vladajočega monarha prestol nasledi le v primeru, če ni na voljo nobenega moškega naslednika.

Tako imenovani 'The Act of Settlement', zakon iz leta 1701, je določal, da prestolonaslednik izgubi svojo pravico do nasledstva, 'če neguje stike s katoliško Cerkvijo ali z njenim sedežem v Rimu, če priznava papeško vero ali če se poroči s papistom'.

Odločitev o spremembi zakona je pozdravil tudi predsednik britanske vlade David Cameron. Kot je povedal v izjavi za britansko medijsko hišo BBC, 'je misel, da prestol nasledi mlajši sin namesto starejše hčerke, zgolj zato, ker je moški, ali da se lahko bodoči vladar poroči s predstavnikom katere koli vere, razen s katoličanom, vse to ne sodi v sodobno državo, kakršna je postala Velika Britanija'.

Glede umaknjene prepovedi za poroko s katoličanom je Cameron poudaril, da mora britanski monarh tudi v prihodnje ostati v skupnosti z anglikansko Cerkvijo, saj je obenem tudi poglavar državne Cerkve. Napačno pa bi bilo, da bi še naprej preprečevali poroko s katoličanom, če bi si bodoči vladar tega želel.

Škotski prvi minister Alex Salmond je prav tako pozdravil odločitev v prid katoliškim partnerjem v kraljevi družini, v izjavi za BBC pa je vendarle izrazil 'svoje globoko razočaranje, da so katoličani izključeni iz nasledstva za prestol'.

Razprava o prepovedi poroke s katoličanom za britanske prestolonaslednike se je pripravljala že več let. Prejšnja vlada ministrskega predsednika laburista Gordona Browna je predlog za spremembo zakona predstavila že leta 2008, pred premierjem Cameronom pa je zadnji tovrstni predlog januarja 2009 predstavil liberalno-demokratski poslanec Evan Harris.

Anglikanska Cerkev pa je svojo podporo prejšnjemu zakonu argumentirala s sklicevanjem na katoliško cerkveno pravo, ki od katoliškega zakonca v mešanih zakonih zahteva, naj si prizadeva za katoliški krst in vzgojo potomcev. To bi potencialno lahko pripeljalo do položaja, da bi na čelo anglikanske državne Cerkve prišel katoliški monarh. Kot poglavar anglikanske Cerkve bi moral katoličan formalno imenovati tudi anglikanske škofe.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh