Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Katoliška Cerkev v Izraelu želi preložiti velikonočni datum

Objava: 05. 04. 2012 / 09:26
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Katoliška Cerkev v Izraelu želi preložiti velikonočni datum

Po besedah frančiškanskega kustosa v Sveti deželi Pierbattiste Pizzaballe naj bi do spremembe prišlo zaradi družin, katerih člani pripadajo različnim veroizpovedim.

Katoliška Cerkev v Sveti deželi načrtuje, da bo veliko noč odslej obhajala po pravoslavnem koledarju. Razlog za to so številne družine, katerih člani pripadajo različnim veroizpovedim, je za nemško katoliško agencijo KNA v Jeruzalemu pojasnil tamkajšnji frančiškanski kustos Pierbattista Pizzaballa. Vzhodne Cerkve namreč veliko noč obhajajo po starem julijanskem koledarju in po drugi metodi izračunavanja. V ekumenskem dialogu datum obhajanja velike noči predstavlja eno izmed večjih ovir.

Visoki cerkveni predstavnik je povedal, da bi alternativni velikonočni datum za katoliške skupnosti predvidoma lahko uvedli prihodnje leto. Pravoslavne Cerkve bodo takrat velikonočne praznike obhajale 5. maja, medtem ko bodo Cerkve zahodnega izročila v letu 2013 pet tednov zgodnejše – veliko noč namreč praznujemo že 31. marca.

Pizzaballa je še pojasnil, da želijo spremembo siceršnjega katoliškega termina uvesti iz dušnopastirskih razlogov. Večina krščanskih družin v Sveti deželi je namreč mešanih. Iz novih pravil pa sta izvzeti jeruzalemska bazilika Božjega groba in bazilika Jezusovega rojstva v Betlehemu, kjer že od leta 1852 veljajo stroga pravila, kdaj lahko katera veroizpoved za svoje obrede uporablja svete kraje, kakršne koli spremembe pa niso dovoljene.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh