Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Katoliška Cerkev v Skandinaviji raste

Objava: 21. 09. 2011 / 20:38
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Katoliška Cerkev v Skandinaviji raste

Na severu Evrope ustanavljajo številne nove samostane in oživljajo pozabljena izročila.

Katoliška Cerkev v severnih evropskih deželah raste. Razlogi za trenutni trend, ki je v popolnem nasprotju s siceršnjo Evropo, naj bi bili predvsem priseljenci, naraščajoče število beguncev, prestopi med Cerkvami, pa tudi visoko število krstov, so v tem tednu sporočili skandinavski škofje, ki so se zbrali na rednem letnem zasedanju.

Po previdnih ocenah naj bi sedem škofij na Danskem, Švedskem, Finskem, Norveškem in v Islandiji štelo okoli 430.000 katoličanov. Povprečna starost katoliških vernikov ni visoka. Zgolj v prelaturah Trondheim in Tromsö se je število katoličanov v zadnjih letih podvojilo.

V večini škofij po navedbah škofov manjka svetišč in zbirnih prostorov, skoraj povsod pa primanjkuje tudi duhovnikov, predvsem za Litvance, špansko govoreče vernike in katoličane vzhodnih obredov.

Nordijske škofovske konference poročajo tudi o ponovnem oživljanju starih romarskih poti v številnih predelih Skandinavije. Trondheim na Norveškem in švedska Vadstena sta v zadnjem času sprejela več mladih romarjev kot kdaj koli poprej od časov reformacije v 16. stoletju. Na novo so bili ustanovljeni številni samostani, oživljajo se mnogotera starodavna in pozabljena izročila. Samostani so izrednega pomena tudi za sodelovanje na ekumenskem področju.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh