Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Katoliške medije potrebujemo kot še nikoli doslej

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 16. 07. 2018 / 09:01
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.07.2018 / 07:30
Ustavi predvajanje Nalaganje

Katoliške medije potrebujemo kot še nikoli doslej

Katoliškega duhovnika v Indiji skrbi neustavljivi vpliv sekularnega sveta.

Po mnenju vodilnega katoliškega časnikarja v Indiji so »katoliški mediji potrebnejši kot kdaj koli prej, še posebej v luči zatona katoliškega izobraževalnega sistema in vedno šibkejšega katoliškega družinskega življenja«. Anthony Charanghat je duhovnik in urednik časnika The Examiner, tednika bombajske nadškofije, ter pogost dopisnik narodnih sekularnih medijev v Indiji.

Ob srebrnem jubileju na čelu katoliškega časnika, ki je bil ustanovljen leta 1850 kot bilten bombajske škofije, je Charanghat zapisal: »Ko se Cerkev in župnije soočajo s cunamijem izzivov s strani evangeličanov in sekularnega sveta, ki je bodisi brezbrižen do vere ali pa vero v Boga postavlja pod vprašaj, je poslanstvo medijev nujno potrebno.«

Tednik The Examiner služi Bombaju in okolici, kjer kristjani predstavljajo le okoli 3,27 % prebivalstva. Charanghat časnik ureja od leta 1994.

»V času, ko se morajo katoličani vključevati v razprave o pomembnih dnevnih vprašanjih, so njihovi glasovi v osrednjem tiski komajda glasnejši od šepeta,« pojasnjuje duhovnik. »Potreben je pristen glas razsvetljenih informacij, da bi lahko videli stvarnost skozi oči Božjega razodetja in znova posredovali zgodbe, o katerih v sekularnem tisku ne poročajo ali pa jih predstavljajo na napačen način.«

V obdobju, ko so se časniki in druge tiskovine znašli na razpotju, pogosto soočeni z upadanjem števila bralcev in pomanjkanjem oglaševalcev, po Charanghatovem mnenju redno pojavljanje katoliških publikacij v tisku z vsebinami v skladu s katoliškim izročilom »pripomore h katoliškemu osveščanju odraslih in poglablja zrelo oblikovanje vere«.

Urednik je dejal, da indijski The Examiner daje prednost navdihujočim zgodbam o običajnih katoličanih, ki počnejo izredne stvari, od ustanavljanja centrov za odvajanje odvisnosti in pomoči neporočenim materam do izkazovanja skrbi za begunce in ohranjanja stvarstva.

Po Charanghatovih besedah se tednik posveča tudi temam o varovanju dostojanstva človeškega življenja, ki so veliki nauki za moralno rast in svetost. Urednik upa, da bo to dediščina njegovega srebrnega jubileja na čelu indijskega katoliškega tednika.

Vir: Crux
Foto: Crux

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh