Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Katoliški delodajalci v Avstriji ohranjajo kulturo nedelje

Objava: 06. 05. 2009 / 08:47
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Katoliški delodajalci v Avstriji ohranjajo kulturo nedelje

Nedeljsko bogoslužje v tovarniški hali, piknik v mestnem parku

Avstrijski predstavniki Združenja katoliških delodajalcev in delodajalk ter duhovniki linške škofije, ki so odgovorni za duhovno oskrbo podjetij, so si minuli konec tedna izbrali nenavadno prizorišče, da bi predstavili in poudarili vrednost krščanske kulture nedeljskega počitka: v tovarniški hali so v nedeljo zjutraj obhajali slovesno bogoslužje, temu je sledil nedeljski piknik v mestnem parku. Slavja z naslovom 'Dovolj je – za vse. Pridi in poglej' se je udeležilo okoli 300 ljudi.

Prireditelji slovesnosti so pojasnili, da je za premostitev trenutne gospodarske krize potrebno razviti novo kulturo solidarnosti. Merilo za premagovanje krize ne sme biti kupna moč posameznika, pač pa potrebe ljudi. Pripravljenost udeležencev slovesnosti, da prinešeno hrano in pijačo na pikniku delijo z drugimi, je ‘oživela’ srečen evangeljski zaključek: v novi obliki sobivanja je postalo jasno, da je tam dovolj živeža za vse navzoče.

Dela prosta nedelja kot izraz družbe, ki je po eni strani nenehno usmerjena v delo, je za predstavnike Združenja katoliških delodajalcev in delodajalk izrednega pomena. Predstavlja jim, še posebej dandanes, 'kulturno dobrino, ki jo je potrebno živeti in slaviti'. Nedelja prekine enoličen ritem delavnika in omogoča človeku izkusiti tudi druge vloge, ne le vlogi delavca in potrošnika. Svet, v katerem vladajo le trg, konkurenca in dobiček, vodi v nekulturo, so povedali prireditelji v svoji izjavi za javnost.

Prostor za nedeljsko bogoslužje, kjer ljudje sicer vsakodnevno opravljajo svoje delo, je bil izbran s posebnim razmislekom. Katoliški delodajalci in duhovniki linške škofije so skušali zbližati Cerkev in delavce ter v ospredje postaviti Človeka.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh