Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Katoliški mediji naj bodo vzor novinarske etike

Objava: 18. 02. 2009 / 11:23
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Katoliški mediji naj bodo vzor novinarske etike

Po besedah jezuita Federica Lombardija, direktorja vatikanskega Tiskovnega urada, se lahko posvetni mediji zgledujejo po cerkvenih v njihovem načinu poročanja, saj slednji zagovarjajo mir, pravičnost in vizijo celostne človekove podobe.

V ponedeljkovem govoru z naslovom 'Katoliški mediji: izkušnje komunikacije Svetega sedeža' je Lombardi svoja stališča predstavil španskim škofom na njihovem letnem srečanju.

Govoril je o etičnem modelu, ki ga zaznamujejo informacije, povezane s človekom in z njegovo integriteto. Ta model naj ne bi vseboval 'posvetnih' interesov, prizadeval naj bi si za mir in spravo, poskrbel naj bi za potrebe zapostavljenih in izključenih iz globalnih informacijskih sistemov. Po Lombardijevih besedah je osnovno poslanstvo Cerkve oznanjevanje evangelija z vsemi sredstvi, ki so na voljo, zato je komunikacija s svetom 'vsaj toliko pomembna ali še pomembnejša' kot notranja komunikacija znotraj Cerkve. Prav zaradi tega moramo budno spremljati, kaj se dogaja po svetu.

Za katoličane je papež 'glavni komentator' svetovnih dogodkov, posredno prek svojih naukov, neposredno pa s svojimi nagovori in ocenami, ki se navezujejo na dobro človeka in družbe.

Prava komunikacija naj ponudi ‘vizijo resničnosti, ki pa ne izključuje Boga’. Lombardi je poudaril potrebo po tem, da ‘informacij ne delimo na svete in posvetne’. V današnjem kaotičnem svetu je ena izmed naših nalog tudi ta, da dogodke predstavimo v pravi luči, da ločimo, kaj je resnično pomembno in kaj ni.

Katoliški medij ne smejo dopustiti, da bi posredovali pristranske informacije o vladah, pač pa morajo ponuditi glas Cerkve, ki je nad vsemi strankami. Nenehno si morajo prizadevati za dialog, spravo in mir.

Cerkvene informacije naj bodo predstavljene v jasnem, preprostem in ‘razumljivem jeziku’. Vedno in povsod, ne glede na vprašanja, ki utegnejo slediti, pa mora Cerkev govoriti resnico. ‘Resnica je sestavni del komunikacijske krize, ki nastopi zaradi morebitnih napak ali škandalov. Če si vprašanje zasluži odgovor, ga mora tudi dobiti.’

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh