Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škofje opozarjajo: Več tisoč Palestincev se sooča s pomanjkanjem vode

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 20. 08. 2022 / 12:20
Oznake: Družba, Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 20.08.2022 / 12:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Škofje opozarjajo: Več tisoč Palestincev se sooča s pomanjkanjem vode
Po mnenju škofov Svete dežele se številni v Palestini soočajo s pomanjkanjem vode. FOTO: Pexels

Škofje opozarjajo: Več tisoč Palestincev se sooča s pomanjkanjem vode

Katoliški škofje Svete dežele so v posebni izjavi Izrael pozvali k spoštovanju temeljne pravice Palestincev do vode.

Medtem ko imajo Izraelci »24-urni dostop do tekoče vode«, se na stotine tisoč Palestincev »sooča z resnim pomanjkanjem vode, zlasti v poletnih mesecih«, nekateri pa sploh nimajo tekoče vode«, so v posebni izjavi zapisali v komisiji »Justitia&Pax« (Pravičnost in mir).

Nadzor nad palestinskimi vodnimi viri

Izrael izvaja strog nadzor nad vsemi vodnimi viri v Palestini, obenem pa ni napredka pri razvoju in vzdrževanju vodne infrastrukture, pravijo škofje. Poleg drastičnega pomanjkanja to vodi v poslabšanje kakovosti razpoložljive vode, poroča avstrijski Kathpress.

Vodo kupujejo od zasebnikov

Izraelske oblasti na desetine skupnostim preprečujejo povezavo z delujočim vodovodnim omrežjem, posebej močno pa so prizadeti tisti, ki delajo v kmetijstvu na podeželju, poudarjajo škofje. Vodo so zato prisiljeni kupovati od zasebnikov, a po zelo visokih stroških. Ker si mnogi tega ne bi mogli privoščiti, bi se morali odpovedati kmetijskim zemljiščem.

Spodbujanje poselitvene politike ob neupoštevanju pravice do vode

Škofijska komisija obtožuje Izrael, da spodbuja poselitveno politiko z neupoštevanjem pravice do vode. Kmetijska zemljišča, zapuščena zaradi pomanjkanja vode, pa bi Izrael lahko zaplenil. Poleg tega uničenje cistern s strani izraelske vojske ali naseljencev »povzroča depopulacijo, pogosto na območjih, kjer želi Izrael povečati prisotnost prebivalcev«. Izrael mora obravnavati osnovno človeško potrebo po vodi in »prebivalcem Palestine dovoliti, da zgradijo vodne cisterne ali popravijo uničene cisterne za zbiranje deževnice in shranjevanje kupljene vode,« so škofje še zapisali v izjavi.


Kupi v trgovini

Stari Izrael
Monografije
49,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh