Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Katolištvu pridruženi anglikanci vračajo milijonski dar

Objava: 04. 07. 2012 / 08:06
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Katolištvu pridruženi anglikanci vračajo milijonski dar

Pristojni urad je dar neke anglokatoliške bratovščine novemu osebnemu ordinariatu za anglikance v Veliki Britaniji, ki so prestopili v katoliško Cerkev, označil za nedopusten.

Novo ustanovljeni katoliški osebni ordinariat za anglikance v Veliki Britaniji, ki so prestopili v katoliško Cerkev, mora vrniti milijonski dar. ‘Charity Commission’, pristojni urad za dobrodelne organizacije v Angliji in Walesu, je omenjeni dar označil kot nedopusten, je poročal britanski časnik ‘The Catholic Herald’ v svoji spletni izdaji. Večina pooblaščenih v organizaciji je od daru imela osebno korist, je ocenila komisija.

Neka anglikanska bratovščina je anglikancem, ki so prestopili v katoliško vero, darovala milijon funtov (1, 25 milijona evrov), kar predstavlja več kot polovico celotnega premoženja bratovščine. Dejanje je med anglikanci naletelo na ostro kritiko. Kasneje se je po poročilu sodeč izkazalo, da je pet izmed šestih pooblaščencev medtem kot duhovnikov prestopilo v katolištvo in so od darovanih sredstev imeli osebno korist v obliki pokojninskih skladov, kritja osebnih stroškov in podobno. Ordinariat je sporočil, da bodo dar skupaj z ustreznimi obrestmi v celoti vrnili.

Anglokatoliška ‘Bratovščina Presvetega zakramenta’ je združenje znotraj anglikanske visoke Cerkve; leta 1862 si je ob svoji ustanovitvi zadala za cilj, da bo v anglikanski Cerkvi spodbujala ohranjanje katoliških elementov.

Vodja osebnega ordinariata ‘Our Lady of Walsingham’ in nekdanji anglikanski škof v Richboroughu, Keith Newton, je dejal, da ordinariat za financiranje dušne oskrbe, svetišč in duhovščine letno potrebuje najmanj milijon funtov. Ordinariat, ki naj bi združeval nekdanje anglikanske vernike, župnije in duhovnike, se mora v precejšnji meri financirati sam. Papež Benedikt XVI. je maja letos za potrebe njihovega delovanja daroval 190.000 evrov.

Vatikan je novembra 2009 s papeževim odlokom ‘Anglicanorum coetibus’ omogočil ustanavljanje lastnih cerkvenih struktur za anglikance, ki so si želeli prestopiti v katoliško Cerkev. Spreobrnjenim vernikom so s tem omogočili ohranitev določenih anglikanskih izročil in obenem skupnost s papežem. Ordinariat po lastnih navedbah trenutno šteje okoli tisoč tristo laikov in šestdeset duhovnikov.

Kot poročajo britanski mediji, imajo številni novoposvečeni duhovniki, ki so prestopili v katoliško vero, finančno nepreskrbljene otroke. Več duhovnikov je pojasnilo, da so imeli v anglikanski Cerkvi do izpolnjene starosti sedemdeset let s svojimi družinami pravico do brezplačnega bivališča in zagotovljeno pokojnino. Teh zagotovil v katoliški Cerkvi ni več.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh