Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kdo bo vodil Muzej novejše zgodovine?

Bogomir Štefanič
Za vas piše:
Bogomir Štefanič
Objava: 13. 07. 2010 / 07:01
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kdo bo vodil Muzej novejše zgodovine?

Približno mesec dni po umestitvi je že odstopil mag. Blaž Vurnik, ki ga je ministrstvo za kulturo nedavno postavilo na čelo Muzeja novejše zgodovine v Ljubljani. Z odločbo je bila po podatkih z ministrstva za vršilko dolžnosti direktorice javnega zavoda imenovana mag. Monika Kokalj Kočevar.

Muzej novejše zgodovine v Ljubljani je postal v času direktorskega mandata Jožega Dežmana (2005-2010) ena izmed bistvenih ustanov, v kateri se je lahko razvil ploden in odprt dialog o slovenski totalitarni preteklosti, tudi tisti, ki se je dotikala položaja katoliške Cerkve. Spomnimo samo na odmevno razstavo »Boj proti veri in Cerkvi«, ki jo je avtorica, zgodovinarka dr. Tamar Griesser Pečar, postavila ob sodelovanju širokega kroga ustanov, med katerimi so bili Muzej novejše zgodovine, Arhiv Slovenije, Nadškofijski arhiv Ljubljana in Založba Družina.

Prav zaradi pomembne vloge, ki jo je kot direktor imel Jože Dežman pri preusmerjanju javnega muzejskega zavoda iz nekdanjega varuha revolucionarnih izročil v sodobno ustanovo, ki »evidentira, zbira, dokumentira, varuje, preučuje in predstavlja premično in živo dediščino slovenskega etničnega prostora, narodnih manjšin, emigrantov in imigrantov od začetka 20. stoletja dalje – s poudarkom na 1. in 2. svetovni vojni, 1. in 2. Jugoslaviji ter samostojni Sloveniji«, je bilo javno zanimanje za direktorja v novem mandatu toliko večje, še posebej zato, ker v nekaterih političnih in zgodovinarskih krogih sploh niso skrivali, da želijo Muzej novejše zgodovine vrniti na nekdanje tirnice.

V tem duhu je bil izpeljan tudi javni razpis, ki se je, po mnenju nekdanjega direktorja Jožeta Dežmana, ki se je prav tako prijavil na razpis, pravno ne ravno korektno končal z imenovanje mag. Blaža Vurnika za novega direktorja muzeja. Službo je nastopil 1. junija letos.

Že po nekaj tednih pa je bilo mogoče slišati, da se s tega položaja poslavlja. Govorice smo preverili na ministrstvu za kulturo, kjer so nam potrdili, da je mag. Blaž Vurnik res podal odstopno izjavo, v kateri je prosil za razrešitev s položaja direktorja javnega zavoda Muzej novejše zgodovine Slovenije. Z odločbo je bila, kot so nam sproročili z ministrstva, za vršilko dolžnosti direktorice javnega zavoda imenovana mag. Monika Kokalj Kočevar (bila je že pomožnica direktorja za časa Jožeta Dežmana, širši javnosti, tudi cerkveni, pa je bila znana po projektu »Moja zgodba«, katerega sad je bilo med drugim več kot 250 tedenskih oddaj na radiu Ognjišče). Mag. Kokaljeva bo ta položaj zasedala za čas do nastopa mandata novega direktorja oziroma najdlje za eno leto. Na ministrstvu nam niso odgovorili na vprašanje, ali bodo ponovili razpis za mesto direktorja Muzeja novejše zgodovine ali pa bo postopek novega imenovanja izpeljan kako drugače.

Na fotografiji: Jože Dežman ob predstavitvi hrvaškega prevoda Poročila Komisije Vlade Republike Slovenije za reševanje vprašanj prikritih grobišč 2005-2008

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh