Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kdo je Alex Schadenberg, ki mu lahko prisluhnete danes v Ljubljani?

Za vas piše:
M. P.
Objava: 29. 01. 2024 / 00:01
Oznake: Zdravje
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2024 / 08:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kdo je Alex Schadenberg, ki mu lahko prisluhnete danes v Ljubljani?
Alex Schadenberg je eden največjih poznavalcev problematike evtanazije. Jeseni 2022 je nagovoril tudi Evropski parlament. FOTO: fb Alexa Schadenberga

Kdo je Alex Schadenberg, ki mu lahko prisluhnete danes v Ljubljani?

30. in 31. januarja bo na obisku v Sloveniji Kanadčan Alex Schadenberg, eden največjih poznavalcev problematike evtanazije na svetu. V Slovenijo prihaja na povabilo Gibanja za otroke in družine, Pohoda za življenje in Združenja starih staršev.

Alex Schadenberg vodi Koalicijo za preprečevanje evtanazije in po vsem svetu predava o nevarnostih, ki jih prinaša uzakonitev medicinske zastrupitve bolnih in ostarelih. Nenazadnje je njegova država Kanada evtanazijo uzakonila že leta 2016. 

Kaj je Koalicija za preprečevanje evtanazije?

Koalicijo za preprečevanje evtanazije (EPC, Euthanasia Prevention Coalition) so ustanovili trije Kanadčani – poleg Schadenberga še dr. Barrie DeVeber in Jean Echlin – že leta 1998. Kanadsko javnost je takrat pretresel primer matere samohranilke, ki je poskušala umoriti svojo šestletno hčerko Brandy Lee, ki je imela cerebralno paralizo. Hčerki je skozi sondo dala smrtonosno kombinacijo zdravil, nato pa se je predala policiji, misleč, da je uspešno umorila Brandy. Sodišče ji je izreklo zelo milo kazen: le dve leti pogojne kazni. Schadenberg in EPC so se odzvali, da je bila kazen premila in da pravica v tem primeru ni bila dosežena. Bali so se, da bo to sprožilo vse močnejše odobravanje ubijanja invalidnih oseb.


"Evtanazija vse postavi na glavo"

Dejansko se je to zgodilo. Leta 2016 so uzakonili evtanazijo in Schadenberg, ki je skozi vsa ta leta postal eden najboljših poznavalcev problematike evtanazije, opozarja: »Zavedati se moramo, da z uzakonitvijo evtanazije vse postavimo na glavo. Za Kanadčane je zdaj v redu, da zdravniki in celo zdravstveno osebje ubijajo ljudi. Ob tem se postavlja vprašanje Pod kakšnimi pogoji? Ampak v Kanadi glede tega ni več nobenih pravil. Pravijo, da za evtanazijo zadostuje nepopravljivo zdravstveno stanje. To lahko pomeni tudi invalidnost ali kronično bolezen,« je povedal za televizijo EWTN.

Namesto da bi jim lajšali trpljenje, jim vzamejo življenje.

Schadenberg je odločno in argumentirano proti medicinski zastrupitvi. »Pravijo, da jim želijo skrajšati trpljenje, v resnici pa ubijajo ljudi. Namesto da bi jim lajšali trpljenje, jim vzamejo življenje. Vsi podpiramo dobro zdravstveno nego za lajšanje bolečin in simptomov, popolnoma pa nasprotujemo ubijanju ljudi.«

Prisluhnite Alexu Schadenbergu v Ljubljani

Javni pogovor z Alexom Schadenbergom bo v torek, 30. januarja, ob 18. uri v dvorani Katoliškega inštituta v Ljubljani, Krekov trg 1, nasproti Šentjakobskega gledališča, v 3. nadstropju. V pogovoru bo poleg Alexa Schadenberga sodelovala zdravnica dr. Bojanka Štern. Za prevod bo poskrbljeno. Vabljeni! 


Kupi v trgovini

Knjiga meseca oktobra
Z vsako smrtjo sem drugačna
Pričevanja
21,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh