Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kdo je lastnik Michelangelovega ‘Davida’?

Objava: 16. 08. 2010 / 13:04
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kdo je lastnik Michelangelovega ‘Davida’?

V Italiji se je razvnel spor glede lastništva slovite umetnine.

V Italiji se je razvnel spor glede lastništva slovitega Michelangelovega ‘Davida’. Po poročanju spletne izdaje firenškega časnika ‘La Nazione’ italijanski minister za kulturo Sandro Bondi v desetstranskem pravnem spisu izraža zahtevo, da je kip v ‘absolutni lasti države Italije’. Temu nasprotuje firenški župan Matteo Renzi, sklicujoč se na ‘neizpodbitne dokumente’, ki po njegovem dokazujejo, da je marmorna skulptura v lasti mesta Firence.

Sloviti kip hranijo v muzeju ‘Galleria dell’Academia’, ki ga upravlja italijansko ministrstvo za kulturo. S približno 1,3 milijoni obiskovalcev letno ima muzej po navedbah časnika okoli osem miljonov evrov prihodka.

Do najnovejšega spora je prišlo zaradi predpisov o čiščenju muzeja. Kot so poročali mediji, je mestna uprava Firenc že leta 2000, zatem pa še v letih 2001 in 2003 zahtevala, naj v muzeju sam poskrbijo za očiščenje popisanih zidov in odstranitev žvečilnih gumijev s hodnikov, namesto da čiščenje prepuščajo mestni upravi. Minuli teden je župan Renzi izdal uradno zahtevo za čiščenje in kot skrajni rok določil prihodnji četrtek.

Michelangelo je kip Davida ustvaril med leti 1501 in 1504 v Firencah. Štiri metre visoka in šest ton težka umetnina predstavlja starozaveznega junaka Davida, ki se bojuje proti velikanu Goljatu.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh