Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kdo je Nicholas Ralph, priljubljeni veterinar na malih zaslonih?

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 06. 12. 2022 / 00:30
Čas branja: 7 minut
Nazadnje Posodobljeno: 06.12.2022 / 20:18
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kdo je Nicholas Ralph, priljubljeni veterinar na malih zaslonih?
Nadaljevanko »Vsa bitja, majhna in velika« z veseljem spremljajo tudi slovenski gledalci. FOTO: zajem zaslona

Kdo je Nicholas Ralph, priljubljeni veterinar na malih zaslonih?

Nicholas Ralph je škotski igralec, ki ga tudi slovenski gledalci najbolje poznajo po vlogi priljubljenega podeželskega veterinarja v nadaljevanki »Vsa bitja, majhna in velika«. Kaj bi še morali vedeti o mladem televizijskem zvezdniku?

V pogovoru za medije je Nicholas Ralph javnosti zaupal nekaj zanimivih podatkov o vlogi dr. Jamesa Herriota, o delu s soigralci, o tem, kako se mu zdi, da je nogomet podoben filmski igri, in še mnogo več. Kdo je torej skromni in očarljivi igralec na čelu nadaljevanke Vsa bitja, majhna in velika, ki jo ob torkovih večerih z veseljem spremljajo tudi slovenski gledalci?

Nadaljevanka je posneta po avtobiografskih romanih Jamesa Alfreda Wighta, veterinarja in pisatelja, ki je svoje prigode zapisoval pod imenom James Herriot.

Nadaljevanka prikazuje zgodbo Jamesa Herriota, diplomanta veterinarske fakultete iz Glasgowa, ki leta 1937 uresniči svoje sanje in se zaposli kot veterinar na severu angleške pokrajine Yorkshire. V novi službi kmalu ugotovi, da je poleg oskrbe živali enako pomembna tudi skrb za njihove lastnike, ki so včasih precej muhasti in zahtevni. James svojo poklicno pot začenja na kliniki Skeldale, ki jo vodi malce zmedeni in nepredvidljivi šef Siegfried Farnon, med liki pa spoznamo še Siegfriedovega mlajšega brata Tristana in gospo Hall, ki spretno vodi celotno gospodinjstvo. James počasi spoznava domačine: posebej mu je pri srcu Helen Alderson in zaradi nje si še toliko bolj želi ostati na tem delovnem mestu.


Nadaljevanko so posneli po avtobiografskih romanih Jamesa Alfreda Wighta, veterinarja in pisatelja, ki je svoje prigode zapisoval pod imenom James Herriot. Prvotno različico so posneli že leta 1978.

Zaljubljen v lik dr. Herriota

Novi dr. Herriot, Nicholas Ralph, je v pogovoru pojasnil, kako se je po uspešno opravljeni avdiciji takoj zaljubil v lik priljubljenega veterinarja. Ta tako zelo sočustvuje z živalmi, je izjemno inteligenten in potrpežljiv, obenem pa se zavzema tudi zase, in te lastnosti so mlademu igralcu neizmerno všeč.

Vsi liki v nadaljevanki so tridimenzionalni in njihovi medsebojni odnosi so izredno močni, ker temeljijo na resničnih ljudeh.

Navdušen je tudi nad dejstvom, da je podeželski veterinar globok mislec, da stvari zelo globoko občuti in da njegova čustva ne ostanejo zgolj na površju, kot se pogosto zgodi pri številnih drugih televizijskih likih, ki so morda na prvi pogled bolj čustveni. Toda James je le človek, pojasnjuje Nicholas, stvari lahko prikriva le do določene mere. In odlično je, da ima ob sebi Tristana, ki zna brati njegovo razpoloženje: vidi, kdaj je morda malo prizadet, kdaj hrepeni po Helen ali po čem drugem. To opazi in reče: »V redu, James, pojdiva v krčmo na pivo in uredil ti bom zmenek.« Res znata dobro uravnotežiti drug drugega in tudi to je bila ena od stvari, ki je bila Nicholasu pri tem liku izjemno všeč: »Všeč so mi vsi podtoni in stvari, ki se dogajajo pod površjem, in mislim, da se je s tem zelo zabavno poigravati.«

Kot igralcu mu je tudi všeč, da so vsi liki v nadaljevanki tako tridimenzionalni in njihovi medsebojni odnosi tako močni, ker temeljijo na resničnih ljudeh, zato jih je toliko bolj zabavno igrati. 

Nicholas Ralph v vlogi dr. Jamesa Herriota. FOTO: zajem zaslona

Zahtevna vloga

Wightova otroka Jim in Rosie sta mlademu igralcu povedala, da ima v nadaljevanki eno težjih vlog, saj je moral odigrati povsem nevtralno osebo v družbi številnih bolj ekscentričnih likov v lastnem gospodinjstvu in v vasi. Toda Nicholas je z veseljem uprizoril najrazličnejša čustva, to mu je predstavljalo velik izziv in vsak dan na snemanju je bil nekoliko drugačen.

Gledalec spremlja vzpone in padce glavnega lika, ki mu stvari ne uspejo vsakokrat.

Nadaljevanka se mu zdi prežeta z resnico, s povsem sprejemljivo stvarnostjo, saj prikazuje resnične ljudi in resnične zgodbe. Gledalec spremlja vzpone in padce glavnega lika, ki mu stvari ne uspejo vsakokrat. Ker je novinec na sceni, mu kljub obsežnemu znanju iz šole manjka nekaj izkušenj, kar se na trenutke tudi pokaže.

Televizijska ekipa na družinskih večerjah

Snemanje je bilo na trenutke precej zahtevno, ekipa je snemala na severu Anglije, v pokrajini Yorkshire, kjer so jeseni in pozimi mrzli, dolgi, hladni, temni dnevi, pogosto tudi deževni dnevi. Ljudje so zato velikokrat depresivni in to vpliva na celotno ekipo. Toda tokrat so imeli srečo, je povedal Nicholas: skupina je bila odlična, vsi so spodbujali drug drugega in ohranjali dobro voljo.

Mlademu igralcu se zdi izvrstno, da so si kolegi v televizijski ekipi po 50, 60 urah na snemanju želeli druženja tudi v prostem času.

Ob večerih so hodili na družinske večerje - glavna igralska zasedba: Nicholas, Rachel Shenton, Callum Woodhouse, Samuel West in Anna Madeley, kar je bil čudovit način, da so se po dolgem dnevu sprostili in tudi osebno spoznali med seboj. Mlademu igralcu se zdi izvrstno, da so si po 50, 60 urah na snemanju želeli druženja tudi v prostem času. To je dokaz, pravi, da so bili v resnično dobrih odnosih.

Nicholas Ralph v domačem okolju, na izletu v Škotskem višavju. FOTO: Instagram/Nicholas Ralph

Iz Južne Afrike v Škotsko višavje

Nicholas Ralph je sicer rojen v Južnoafriški republiki, odraščal pa je v Škotskem višavju, kjer je bilo tudi vedno veliko kmečkih živali in živine, krav in ovac. Sosedov kmet je njega in njegove prijatelje dvignil na hrbet ene od svojih krav in jih peljal čez cel vrt. Z živalmi se je srečeval vsak dan, ker je bližnjica od domače hiše do mesta vodila prek polja in pašnika. Otroci so na travniku igrali nogomet in ko so jih krave zagledale, so se zagnale proti njim. Spretno so se navadili zgrabiti žogo in čim hitreje steči stran. Občasno se je kakšna krava izmuznila na domači vrt in pogrizljala vse rože.

Christopherja Timothyja, ki je igral Jamesa Herriota v izvirni nadaljevanki iz leta 1978, so mimoidoči kar sredi ulice spraševali, ali lahko pogleda bolno tačko njihovega psa.

Nicholas med drugim pripoveduje, da ga ljudje na ulici na srečo (še) ne ustavljajo s prošnjami, naj pomaga njihovim domačim živalim ali hišnim ljubljenčkom. To se je namreč po njegovih besedah dogajalo Christopherju Timothyju, ki je igral Jamesa Herriota v izvirni nadaljevanki iz leta 1978: mimoidoči so ga kar sredi ulice spraševali, ali lahko pogleda bolno tačko njihovega psa. Mladi škotski igralec pa si zlahka predstavlja, da bi se to zgodilo tudi njemu.

Nogometni kapetan v glavni vlogi

Nicholas Ralph se je v mladosti ukvarjal tudi s tekmovalnim nogometom. Ko je igranje opustil, je močno pogrešal druženje, saj mu je ekipni šport prinašal zabavo in občutek povezanosti. Med odraščanjem je bil največkrat tudi kapetan nogometne ekipe in ta vloga mu je bila všeč, zato je vse skupaj precej pogrešal.

Toda ko je začel snemati, je, kot pravi, našel nekaj zelo podobnega. Na koncu oddaje ali filma običajno vidimo dolge sezname imen ljudi, ki so sodelovali pri ustvarjanju, »vendar tega ne ceniš zares, dokler dejansko nisi na prizorišču snemanja in ne vidiš ogromne operacije in števila ljudi, ki so potrebni za snemanje nečesa, kot je recimo nadaljevanka Vsa bitja, majhna in velika, ali filma.

Ob prevzemu vodilne vloge v nadaljevanki o podeželskem veterinarju je Nicholas na nek način znova prišel v položaj »kapetana« ekipe.

Vsi ti ljudje, ki so izjemno strokovni in odlični pri svojem delu, so v navdih celotni snemalni ekipi, pojasnjuje Nicholas. Ko je prevzel vodilno vlogo v nadaljevanki o podeželskem veterinarju, pa je na nek način znova prišel v položaj »kapetana« ekipe.

Nicholas Ralph se je rodil leta 1990 v Cape Townu, poleg vloge dr. Herriota pa ga svetovno občinstvo pozna tudi po filmih, kot so nadnaravma grozljivka Prey for the Devil (2022), biografska drama o C. S. Lewisu A Most Reluctant Convert (2021) in drama o psihoterapevtskem zakonskem paru The Wife (2017). 32-letni igralec ni poročen in še nima otrok.

Nalaganje
Nazaj na vrh