Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kdo je novi obraz na čelu Policije mag. Senad Jušić?

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 23. 02. 2023 / 16:09
Oznake: Politika, Vlada
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.02.2023 / 16:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kdo je novi obraz na čelu Policije mag. Senad Jušić?
V. d. generalnega direktorja Policije mag. Senad Jušić (levo) mandat začenja v petek. FOTO: Mitja Volčanšek/STA

Kdo je novi obraz na čelu Policije mag. Senad Jušić?

Le dva dni po vnovičnem imenovanju za ministra za notranje zadeve je Boštjan Poklukar s čela Policije razrešil Boštjana Lindava in na mesto v. d. generalnega direktorja Policije postavil mag. Senada Jušića, ki se mu mandat začenja z jutrišnjim dnem.

Da so Lindavu šteti dnevi, je bilo jasno že dlje časa, govorice pa je le še potrdil minister Boštjan Poklukar, ki je ob izvolitvi glede dosedanjega v. d. generalnega direktorja Policije dejal, da je »danes na funkciji, jutri pa je nov dan«. Lindav je na predlog zdaj že odstopljene notranje ministrice mag. Tatjane Bobnar mandat nastopil ob začetku zdajšnje vlade dr. Roberta Goloba, ki pa mu – kljub ministričinemu vztrajanju – ni dala polnega mandata. Bobnarjeva je med razlogi za odstop navedla, da ji je premier »dal jasno vedeti, da Lindav ni izpolnil pričakovanj in ni opravil čiščenja policije«. Tudi Lindav je v svojem poročilu Golobu ocenil, da se vpliv politike na delo policije kaže zlasti pri zahtevah po kadrovanju in razreševanju oseb mimo ustaljenih pravil, a je premier očitke zavrnil. Lindav je danes poudaril, da položaj zapušča z dobrimi rezultati in da je policijo vodil v pravo smer, je pa očitno pričakoval preveč glede razumevanja, da je treba policiji zagotoviti samostojnost in neodvisnost dela.

Življenjepis Senada Jušića

Kdo je torej njegov naslednik mag. Senad Jušić? Kot je na današnji novinarski konferenci po seji vlade pojasnil minister Poklukar, gre za magistra znanosti, kariernega policista, ki je v Policiji zaposlen od leta 1991. Od letošnjega januarja je na Generalni policijski upravi (tam je zaposlen že od leta 2015), v Službi generalnega direktorja Policije, v Sektorju za razvoj in sistemske naloge, pooblaščenec za vodenje sektorja. V preteklosti je bil pomočnik komandirja Policijske postaje Koper, pozneje je opravljal delo v Sektorju uniformirane policije na Oddelku za splošne policijske naloge na Policijski upravi Koper. Bil je pomočnik vodje Sektorja kriminalistične policije, višji kriminalistični inšpektor, specialist II na Policijski upravi Koper. Ko so na Ministrstvu za notranje zadeve razkrili višine plač zaposlenih na ministrstvu in v policiji za januar 2021, je Jušić zasedal 41. mesto s plačo, slabih 500 € višjo od ministrove. Njegov brat Sejad Jušić je trenutno načelnik Policijske postaje Nova Gorica.

Novi v. d. generalnega direktorja Policije je karierni policist, na Policiji zaposlen že od leta 1991. FOTO: Tatjana Splichal

Karierni policist, človek s terena

»Gre za povsem mojo odločitev. V ekipo, na mesto v. d. generalnega direktorja Policije, sem želel dobiti nekoga, ki prihaja po karierni poti s terena, iz policijske uprave, in verjamem, da bo mag. Senad Jusić odličen v. d. generalnega direktorja Policije. Kot vsi moji predhodniki sem si oblikoval svojo ekipo, to je navsezadnje tudi moja zakonska pristojnost. Dosedanji v. d. generalnega direktorja Policije Boštjan Lindav je korektno opravljal svoje delo, korektno sva se razšla, zahvalil sem se mu za njegovo dosedanje delo. Odločil pa sem se za menjavo na vrhu Policije. Lindav ostaja v sistemu policije in verjamem, da bo njegovo profesionalno delo nemoteno potekalo v policiji,« je pojasnil notranji minister in dodal, da prvič sliši, da naj Jušić ne bi imel vodstvenih izkušenj, nenazadnje gre za višjega policijskega svetnika na Generalni policijski upravi, torej potem sploh ne bi mogel opravljati dela na tem mestu.

Utiranje poti za Muženiča?

»Še enkrat: imenoval sem kariernega policista, ki je prehodil pot po skoraj vsej policiji – bil je na policijski postaji, na policijski upravi v Kopru v obeh sektorjih, v uniformiranem delu in na kriminalistični policiji; danes dela na Generalni policijski upravi in tu ne vidim nobenih težav,« je dodal Poklukar. Na vprašanje, da Jušić kot v. d. generalnega direktorja Policije (za največ pol leta) le pripravlja teren za Darka Muženiča, ki se je omenjal kot glavni kandidat za čelo policije, pa je minister odvrnil: »Kot vem, je še vedno direktor Nacionalnega preiskovalnega urada. Ko bomo spremenili zakon o organiziranosti in delu v Policiji, bomo skladno z mojo zavezo razširili nabor strokovnjakov, ki se lahko prijavijo za generalnega direktorja Policije, iz sodstva, tožilstva, policije, varnostnih organov in ostalih obveščevalnih služb. Takrat se bodo lahko vsi, ki bodo izpolnjevali zakonske pogoje, prijavili na razpis, seveda pa jih bo strokovna komisija predlagala ministru v imenovanje.«

Nalaganje
Nazaj na vrh