Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Boštjan Poklukar spet notranji minister? »Veliko pomembneje je, kdo bo na čelu policije«

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 09. 02. 2023 / 12:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.02.2023 / 10:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
Boštjan Poklukar spet notranji minister? »Veliko pomembneje je, kdo bo na čelu policije«
Boštjan Poklukar je bil notranji minister že v času Šarčeve vlade. FOTO: Vlada RS/Nebojša Tejić, STA

Boštjan Poklukar spet notranji minister? »Veliko pomembneje je, kdo bo na čelu policije«

Da bo vlada res popolna, kot je že ob njeni reorganizaciji prehiteval premier dr. Robert Golob, morajo poslanke in poslanci ustoličiti še novega ministra za notranje zadeve, ki bo nadomestil odstopljeno mag. Tatjano Bobnar.

V ponedeljek je Golob v Državni zbor poslal kandidaturo Boštjana Poklukarja za ministra za notranje zadeve. Pred poslankami in poslanci, člani Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, se bo kandidat predstavil na 17. nujni seji v ponedeljek ob 14. uri, navdušenja nad Poklukarjem pa ni niti v koalicijskih partnericah SD in Levici, kaj šele v opoziciji, kjer v NSi obžalujejo, da se je premier »med mnogimi strokovnimi in kompetentnimi kandidati odločil to mesto zaupati politiku«, v SDS pa bodo svoje stališče predstavili v razpravi v Državnem zboru.

Lani politično obujen

Med tremi imeni, ki so zadnje tedne krožila v javnosti (še nekdanji notranji in pravosodni minister Aleš Zalar ter policijski strokovnjak in predavatelj dr. Miroslav Žaberl), je predsednik vlade torej izbral Boštjana Poklukarja, ki je ministrski stolček zasedal že med letoma 2018 in 2020 v vladi Marjana Šarca. Po Golobovem prevzemu oblasti ga je nova vlada politično obudila in ga z lanskim 24. junijem postavila na čelo Uprave Republike Slovenije za vojaško dediščino.

Lani prepričal 404 volivce

52-letni Boštjan Poklukar, sicer po izobrazbi magister javne uprave, je od leta 1991 zaposlen na Ministrstvu za obrambo, od leta 2015 pa je bil zaposlen v Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje, kjer je med drugim vodil Regijski center za obveščanje Kranj. Kot pripadnik Slovenske vojske je opravljal različne naloge in dosegel čin višjega štabnega vodnika. Na lanskih parlamentarnih volitvah je kot kandidat Liste Marjana Šarca (LMŠ) v volilnem okraju Radovljica I prepričal 404 volivke in volivce oziroma 4 % volilnega telesa.

Bivša LMŠ z dvema državotvornima ministrstvoma

Če ga bodo poslanke in poslanci potrdili za novega notranjega ministra, se bo s tem okrepila moč nekdanje LMŠ znotraj Gibanja Svoboda. Kot je znano, sta se k zmagovalni stranki lanskih državnozborskih volitev julija pripojili dve največji volilni poraženki, nekdanji stranki SAB mag. Alenke Bratušek in LMŠ, ki bo tako očitno vodila dve državotvorni ministrstvi, poleg notranjega ima z Marjanom Šarcem tudi obrambnega. S tem se še veča tudi vpliv glavnega Šarčevega kadrovika Damirja Črnčeca v vladi.

Dr. Vinko Gorenak: Notranji minister lahko policiji daje splošna navodila, nadzira njeno delo, zahteva določene podatke, o vsem drugem pa odloča generalni direktor policije in ne notranji minister. FOTO: Daniel Novakovič/STA

Ne tako zelo pomemben položaj

»Morda se vam zdi položaj notranjega ministra izjemno pomemben, a niti ni tako. Pretežni del ministrstva seveda predstavlja policija kot organ v sestavi. Po zakonu gre za avtonomno službo pod vodstvom generalnega direktorja policije, ki ima do policije dominantno, notranji minister pa veliko manj pomembno vlogo. Notranji minister lahko policiji daje splošna navodila, nadzira njeno delo, zahteva določene podatke, o vsem drugem pa odloča generalni direktor policije in ne notranji minister,« na svojem blogu opozarja nekdanji notranji minister dr. Vinko Gorenak.

Kdo bo na čelu policije?

Obenem dodaja, da se premier Golob hudo moti, če se mu zdi, da bo na vrh notranjega ministrstva dobil svojega človeka, ki bo izpolnjeval njegove želje in ukaze – ravno obratno. »Veliko pomembnejše vprašanje od tega, kdo bo notranji minister, je seveda vprašanje, kdo bo generalni direktor policije. Kaže, da sedanji vršilec dolžnosti, Boštjan Lindav, to ne bo,« je še komentiral dr. Gorenak.

Nalaganje
Nazaj na vrh