Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kdo je novi predsednik programskega sveta RTVS Peter Gregorčič?

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 17. 02. 2022 / 11:12
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.02.2022 / 11:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kdo je novi predsednik programskega sveta RTVS Peter Gregorčič?
Peter Gregorčič je novi predsednik programskega sveta RTV Slovenija. FOTO: zajem zaslona/Faktor TV3

Kdo je novi predsednik programskega sveta RTVS Peter Gregorčič?

Programski svet RTV Slovenija se je včeraj v novi sestavi za mandatno obdobje 2022–2026 sestal na ustanovni seji in z veliko večino, z 28 glasovi podpore, za novega predsednika programskega sveta izvolil dr. Petra Gregorčiča.

Za izvolitev je sicer Peter Gregorčič, ki je na mestu predsednika programskega sveta nasledil Cirila Baškoviča, potreboval vsaj 15 glasov svetnikov od skupno 29 članov programskega sveta. Položaj njegovega namestnika je zasedel Andrej Prebil z 21 glasovi podpore. Programski svet med drugim sprejema programske standarde in zasnove, programsko-produkcijski načrt, programske sheme, obravnava uresničevanje programske zasnove in produkcijskega načrta, daje navodila generalnemu direktorju glede odpravljanja pomanjkljivosti na tem področju, obravnava in se opredeljuje do pripomb in predlogov gledalcev in poslušalcev, daje mnenje o predlogu finančnega načrta, imenuje in razrešuje generalnega direktorja in daje predhodno soglasje k imenovanju in razrešitvi direktorjev radia in televizije.

Profesor na Fakulteti za strojništvo

Gregorčič je izredni profesor na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani, raziskovalno se v Laboratoriju za lasersko tehniko ukvarja z lasersko tehnologijo. Javno se je izpostavil že leta 2012, ko je bil del skupine staršev, ki je na Ustavno sodišče podala pobudo za začetek postopka za presojo ustavnosti 86. člena Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (ZOFVI), ki določa, da se zasebnim šolam, ki izvajajo javno veljavne izobraževalne programe, za izvedbo javno veljavnih izobraževalnih programov zagotavlja (le) 85 % sredstev, ki jih država zagotavlja za izvajanje programov javnih šol. Po njihovem je to v nasprotju z 2. odstavkom 57. člena ustave, ki pravi, da je osnovnošolsko izobraževanje obvezno in financirano iz javnih sredstev.

Peter Gregorčič (1980) je prepričal 28 od 29 članov programskega sveta RTV Slovenija.

Pronicljiv analitik

Gregorčič se je v prvo vrsto boja za pravice zasebnih šol postavil tudi zato, ker je oče štirih otrok, ki obiskujejo ali so obiskovali Osnovno šolo Alojzija Šuštarja v Šentvidu nad Ljubljano. Zadnja leta ga širša slovenska javnost pozna predvsem kot enega vodilnih in najbolj pronicljivih družbenopolitičnih komentatorjev in analitikov – po izkušnji stalnega komentatorja oddaje Faktor na TV3 je danes možno njegove odmevne komentarje spremljati v oddaji Ura moči na kanalu Planet TV. Še posebej pa je šel njegovim ideološkim nasprotnikom v nos njegov suveren nastop v začetku lanskega novembra v Odmevih TV Slovenija, v katerih je komentiral tedaj zelo žgočo afero »Vizjak – Petan«.

Nagrade in priznanja

Gregorčič je prejemnik številnih nagrad in priznanj, od Prešernove nagrade za diplomsko delo Fakultete za matematiko in fiziko UL (2007), priznanja Fakultete za strojništvo UL za uspešno predstavitev znanstvenoraziskovalnega dela v mednarodnem prostoru (2007), nagrade Javnega sklada RS za razvoj kadrov in štipendije za prispevek k trajnostnemu razvoju družbe (2011) in priznanja Fakultete za strojništvo UL za kakovostne publikacije (2012) do zlatega znaka Jožefa Stefana za odmevno doktorsko delo (2014), zlatega priznanja za mentorstvo zmagovalne raziskovalne naloge »Lasersko pospeševanje snovi« na 52. Srečanju mladih raziskovalcev Slovenije (2018) in priznanja za posebne dosežke na področju mladinske raziskovalne dejavnosti MO Ljubljana (2018).

Nalaganje
Nazaj na vrh