Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kdo je novi v. d. direktorja TV Slovenija?

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 22. 09. 2021 / 00:50
Oznake: Slovenija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.09.2021 / 01:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kdo je novi v. d. direktorja TV Slovenija?
Dr. Valentin Areh je prepričal veliko večino programskih svetnikov. FOTO: RTV Slovenija/zajem zaslona

Kdo je novi v. d. direktorja TV Slovenija?

Programski svet RTV Slovenija je z 19 glasovi za, po dvema proti in vzdržanima, en član pa ni glasoval, potrdil sklep generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha, ki je predlagal soglasje k imenovanju dr. Valentina Areha za v. d. direktorja Televizije Slovenija.

Andrej Grah Whatmough je mesec dni sam začasno opravljal dolžnosti direktorja TV Slovenija, potem ko je s tega mesta 20. avgusta letos razrešil Natalijo Gorščak, ki je to delo s polnimi pooblastili opravljala dve leti in pol, od 19. marca 2019.

Kakovosten programsko-produkcijski načrt za leto 2022

Areh bo skušal v kratkem obdobju z odgovornimi uredniki pripraviti kakovosten programsko-produkcijski načrt za leto 2022, po njegovem je treba zajeti tudi predloge uporabnih zamisli, nasvetov in izboljšav čim širše in na čim več ravneh.

Areha podprl tudi Alojz Bogataj

Med veliko večino prisotnih članov programskega sveta, ki so Valentina Areha podprli za v. d. direktorja TV Slovenija, je bil tudi Alojz Bogataj, ki je lani v pogovoru za Družino izpostavil, da na RTV Slovenija pogreša »večjo uravnoteženost med različnimi svetovnonazorskimi in političnimi pogledi, pa tudi več dobrih novic, pozitivnih in spodbudnih oddaj, ki krepijo optimizem.«

Primerljivo z BBC, ZDF in ORF

»Po mojem mnenju je Valentin Areh primeren za v. d. direktorja TV Slovenija. Tudi sam sem ga podprl in glasoval zanj. Izrazil je željo oziroma potrebo po medsebojnem konstruktivnem sodelovanju z vsemi odgovornimi uredniki. Televizijski program želi pripraviti na način primerljivosti z javnimi servisi v Evropi, britanskim, nemškim in avstrijskim – BBC, ZDF in ORF,« poudarja Alojz Bogataj.

Valentina Areha je podprl tudi programski svetnik Alojz Bogataj. FOTO: Tatjana Splichal

Bolj pereča je kriza odnosov

Areh se strinja s programskim svetnikom Matjažem Juhartom, da na RTV Slovenija vladata kriza odnosov in tudi finančna kriza. Katera od njiju je bolj pereča po mnenju Alojza Bogataja? »Po mojem poznavanju razmer kriza odnosov,« je nedvoumen.

Kdo je Valentin Areh?

Kot vojni dopisnik je nosil glavo na tnalu na kriznih žariščih po vsem svetu. Tako je v letih po razpadu Jugoslavije poročal iz vojn na Hrvaškem in v BiH, nato pa med drugim še z Bližnjega vzhoda, Kosova, iz Čečenije, Srbije, Izraela, Makedonije, Afganistana in Iraka.

Na POP TV in TV Slovenija, pa tudi v tujini

Dolga leta je bil novinar zunanje redakcije oddaje 24ur na POP TV in informativnega programa TV Slovenija. Na RTV Slovenija je bil tudi urednik dnevnoinformativnih oddaj, občasno je delal še za AP TV News, Reuters TV, Italia 1, Media Set, ZDF, Discovery Channel, CNN in Sky News.

Po mojem poznavanju razmer je na RTV Slovenija bolj od finančne krize pereča kriza odnosov. (Alojz Bogataj)

Nagrada za odličnost

Med odmevnimi nagradami, ki si jih je prislužil kot vojni dopisnik, izstopa priznanje »Award for Excellence«, ki ga je tik po prelomu tisočletja v konkurenci 232 mednarodnih televizijskih ekip prejel kot snemalec nagrajene ekipe Associated Press v Afganistanu.

Začel pri dnevniku Slovenec in reviji Obramba

Že v času študija na ljubljanski Filozofski fakulteti, kjer je diplomiral iz zgodovine in sociologije ter leta 2003 še magistriral iz socioloških znanosti z nalogo »Sociološki vidiki ameriških volitev 2000«, je naredil prve korake v novinarstvo pri dnevniku Slovenec in reviji Obramba.

Na isti srednji šoli kot Janez Janša

Še pred tem pa je obiskoval Srednjo šolo Josipa Jurčiča v Ivančni Gorici, enako kot zdajšnji predsednik vlade Janez Janša, ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik in njegovi novinarski kolegi Darja Groznik, Uroš Slak in Edvard Žitnik.


Dosje: JLA

V zadnjem obdobju je bil urednik Odmevov na TV Slovenija, posnel pa je tudi nekaj dokumentarnih filmov, leta 2016 tudi zelo odmevni »Dosje: JLA – Jugoslovanska ljudska armada«, ki pa je bil na nacionalki – ne le enkrat – deležen cenzure in umika iz arhiva oddaj.

Avtor več knjig

V začetku leta 2018 je bil Areh, ki je tudi avtor več knjig in je pred mesecem dni praznoval Abrahama, tudi v igri za stolček odgovornega urednika informativnega programa TV Slovenija, ki pa ga je naposled zasedla Manica Janežič Ambrožič.

Kupi v trgovini

Mož neuklonljivih ramen
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh