Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kdo nadomešča premierja, kadar je ta odsoten?

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 09. 02. 2022 / 15:08
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 09.02.2022 / 15:18
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kdo nadomešča premierja, kadar je ta odsoten?
Predsednik vlade Janez Janša in podpredsednika Zdravko Počivalšek in mag. Matej Tonin. FOTO: Vlada RS

Kdo nadomešča premierja, kadar je ta odsoten?

Med tistimi, pri katerih so danes odkrili okužbo s koronavirusom, je tudi premier Janez Janša. Kdo opravlja posle predsednika vlade, kadar je ta na bolniški ali kako drugače odsoten ali zadržan?

V Zakonu o Vladi Republike Slovenije (ZVRS) je v sklopu »Sestava in delo vlade« v 8. členu zapisano, da minister, ki opravlja funkcijo podpredsednika, nadomešča predsednika vlade, če je ta odsoten ali zadržan, pri predstavljanju vlade, pri vodenju vladnih sej in usmerjanju uprave, ne more pa ga nadomeščati pri opravljanju nalog, ki se nanašajo na zaupnico vladi ter na imenovanje in razrešitev ministrov.

V Poslovniku Vlade Republike Slovenije pa je v 20. členu »Potek redne seje« zapisano, da sejo vlade vodi predsednik; kadar je ta odsoten ali zadržan, pa podpredsednik vlade ali minister, ki ga določi predsednik.

Kdo sta podpredsednika v tej vladi?

V trenutni, 14. slovenski vladi pod vodstvom Janeza Janša iz SDS mesti podpredsednikov vlade pripadata prvakoma partneric v vladi – ministru za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravku Počivalšku, predsedniku Konkretnega (prej SMC), in ministru za obrambo mag. Mateju Toninu, predsedniku NSi, ki je covid-19 prebolel v drugi polovici letošnjega januarja.

Okužbo s covidom so v tem koledarskem letu potrdili tudi že pri predsedniku državnega zbora Igorju Zorčiču in predsedniku državnega sveta Alojzu Kovšci. Janez Janša je sicer tretji, poživitveni odmerek cepiva prejel sredi lanskega novembra, danes pa ima vse klasične simptome bolezni, zaenkrat milejše, kot je objavil na družbenem omrežju.

Nalaganje
Nazaj na vrh