Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kdo si prizadeva za spoštovanje človeka od spočetja do naravne smrti

Bogomir Štefanič
Za vas piše:
Bogomir Štefanič
Objava: 30. 11. 2011 / 09:28
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kdo si prizadeva za spoštovanje človeka od spočetja do naravne smrti

Prispevek v 49. številki Družine, v katerem smo med drugim predstavili pregledno tabelo Sveta katoliških laikov Slovenije, v kateri so sodelavci upravnega odbora te krovne organizacije katoliških laikov programe in predvolilna stališča nekaterih strank primerjali s krščanskimi vrednotami ter družbenim naukom Cerkve, je naletel na kritičen odmev pri Slovenski ljudski stranki.

»Za katoličane, ki jemljejo resno – tudi zaradi tej temi posvečenega pastoralnega leta – družbeni nauk Cerkve, je /pred oblikovanjem volilne odločitve/ dobrodošla pregledna tabela, ki so jo pripravili v Svetu katoliških laikov Slovenije (SKLS),« smo zapisali v prispevku, objavljenem v rubriki »kristjani v javnosti« v aktualni številki Družine (dosegljiv je tudi na povezavi: http://www.druzina.si/icd/spletnastran.nsf/all/50CD3C93BCD18966C1257952002CDDD8?OpenDocument)

V SKLS torej pred volitvami vse kristjane spodbujajo, naj podrobno pregledajo programe in usmeritve političnih strank, v pomoč in spodbudo pri tem pa so jim pripravili pregledno tabelo, v kateri so programe in stališča nekaterih strank primerjali s krščanskimi vrednotami ter družbenim naukom Cerkve. Ob tem so v SKLS izrazili željo, da »bi to orodje služilo odgovornejši in zavestnejši odločitvi slovenskih katoličanov in drugih kristjanov na državnozborskih volitvah, ki so privilegij, pravica in dolžnost državljanov demokratične države«.

Med področji, ki so jim v SKLS namenili posebno pozornost, je tudi načelo spoštovanja življenja in človekovega dostojanstva od spočetja do naravne smrti, prav na tej točki (pa tudi glede spodbujanja prostovoljstva in solidarnosti) pa se je na stališče SKLS kritično odzvala Slovenska ljudska stranka. V tabeli je namreč ta stranka pri vprašanju spoštovanja človekovega življenja od spočetja do naravne smrti dobila »križec«, kar pomeni, da naj bi za SLS uresničevanje tega temeljnega načela družbenega nauka Cerkve ne veljalo.

Odgovor Slovenske ljudske stranke

Takšno stališče ne ustreza dejanskemu stanju, opozarjajo pristojni v SLS. V odgovoru na objavljeno tabelo, naslovljenem na uredništvo Družine, so zapisali:

»V Družini, št. 48, z dne, 27. novembra 2011, je na strani 9. v prispevku avtorja Bogomirja Štefaniča z naslovom: 'Kaj se skriva za širokim nasmeškom?' objavljena tudi razpredelnica opredelitev volilnih programov devetih strank do 'temeljnih načel družbenega nauka Cerkve', ki so jo pripravili v Svetu katoliških laikov Slovenije. V razpredelnici (nepodpisani) avtorji navajajo, da je iz volilnega programa razvidno, da za Slovensko ljudsko stranko ne velja spoštovanje človeškega življenja od spočetja do naravne smrti in da ni jasen odnos do promocije prostovoljstva in solidarnosti.

Zaradi pravilne obveščenosti spoštovanih bralcev Družine je treba povedati, da nobena od teh dveh trditev v razpredelnici Sveta katoliških laikov Slovenije ni resnična in za nobeno ne moremo najti osnove v volilnem programu SLS, ki ga stranka zaradi svoje operativnosti imenuje Delovni načrt SLS za prihodnji mandat (več na spletni strani: http://www.sls.si/bin?bin.svc=obj&bin.id=A003D77F-B16C-F630-0206-C3C9F070F098). Nasprotno, v poglavju o zdravstvu je SLS na primer zapisala: 'Ohranili bomo univerzalni dostop do zdravstvenih storitev, prizadevali si bomo, da bodo državljani imeli enake možnosti za čim boljše zdravje in prizadevali si bomo za solidarnostni sistem: vsak naj prispeva po svojih možnostih in vsak naj dobi po njegovi potrebi.' Poglavje o sociali je v volilnem programu oz. Delovnem načrtu SLS prepredeno z ukrepi, ki temeljijo na solidarnosti, posebej so v našem programu poudarjeni tudi ukrepi družinske politike.

Temeljni program Slovenke ljudske stranke, sprejet na kongresu leta 2007, je tisti programski dokument SLS, ki ima naravo trajnega temeljnega dokumenta stranke, letošnji volilni program SLS pa pomeni konkretni Delovni načrt SLS za ukrepe za obdobje od leta 2012 – 2016 in tako določa konkretne ukrepe za obdobje enega vladnega mandata. Kljub temu se iz kratkoročnega Delovnega načrta SLS ne more sklepati, da se stranka do nekaterih tem ni opredelila – ali celo več, da ene ključnih tem celo ne podpira.

Zato smo dolžni bralcem tednika Družina posebej izpostaviti, da v zvezi s spoštovanjem človekovega življenja od spočetja do smrti temeljni programski dokument SLS v poglavju Družina določa: 'Človek je izhodišče, temelj in obenem tudi cilj vsake demokratične družbene ureditve. Človeka in njegovo svobodo zato postavljamo na prvo mesto. Prizadevamo si za njegovo spoštovanje od spočetja do naravne smrti. Družina je prvo in najpomembnejše okolje, v katerem se oblikuje vsak človek. Družina nam pomeni zaupanje in varnost. Zato želimo ohranjati družino kot vrednoto, ki zagotavlja obstoj slovenskemu narodu.'«

Pojasnilo vodstva SKLS

Predstavniki Slovenske ljudske stranke so se obrnili tudi na vodstvo Sveta katoliških laikov Slovenije, ki jim je v pismu – podpisal ga Tilen Mlakar, predsednik Upravnega odbora SKLS – pojasnilo način oblikovanja predvolilnega plakata »Volimo ozaveščeno, volimo odgovorno« s tabelo.

V SKLS se opravičujejo za nesporazum, do katerega je prišlo v zvezi s omenjeno tabelo, hkrati pa ugotavljajo, da tega nesporazuma niso mogli vnaprej predvideti ali preprečiti. Zakaj ne? Poglejmo pojasnilo vodstva SKLS

»V Upravnem odboru SKLS smo po pritožbi stranke SLS pregledali gradiva in ugotovili, da ekipa, ki je pripravljala omenjeni plakat, ne bi mogla narediti drugače, kot je. V ekipi so namreč pregledovali predvsem predvolilne programe oz. tiste, ki so jih kot navadni državljani lahko našli na spletnih straneh političnih strank. Temeljni program stranke SLS iz leta 2007, v katerem je stranka zapisala svojo zavezanost spoštovanju človekovega življenja od spočetja do naravne smrti ter prostovoljstvu in solidarnosti, ni bil objavljen na njeni spletni strani in jim na žalost ni bil nedostopen.

Podatek iz tega programa, da SLS spoštuje življenje od spočetja do naravne smrti (da torej aktivno nasprotuje splavu, evtanaziji ipd.), v upravnem odboru SKLS sprejemajo z velikim veseljem: »Veseli nas, da je tudi stranka SLS zavezana aktivnemu zavzemanju za pravico do življenja vseh ljudi, tudi nerojenih otrok.«

Predstavniki SKLS so pristojnim v SLS še zagotovili, da bodo ob vseh priložnostih, ki jih bodo te dni še imeli na voljo za predstavitev svojega »predvolilnega« plakata, javnosti posredovali tudi podatek, da ima SLS spoštovanje človeškega življenja od spočetja do naravne smrti zapisano v splošnem programu iz leta 2007.

Naj k temu dodamo, da so nekatera stališča Slovenske ljudske stranke (npr. o verski svobodi, družinski politiki in tako tudi o spornem družinskem zakoniku pravosodju, odpiranju novih delovnih mest in spodbujanju malih in srednjih podjetij, samooskrbi s hrano predstavljena tudi v pogovoru, ki je objavljen v novembrski številki Družinine priloge Slovenski čas (dosegljiv je tudi na povezavi http://www.druzina.si/icd/spletnastran.nsf/all/3B6FB86A9E2E0C27C1257951003A6CDD?OpenDocument).

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh