Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kdo so prejemniki državnih odlikovanj?

Objava: 15. 12. 2021 / 19:59
Oznake: Dogodek, Predsednik
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 15.12.2021 / 20:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kdo so prejemniki državnih odlikovanj?
Prejemniki državnih odlikovanj in predsednik Borut Pahor. FOTO: Nebojša Tejić/STA

Kdo so prejemniki državnih odlikovanj?

Predsednik Borut Pahor je na posebni slovesnosti v predsedniški palači vročil državna odlikovanja Združenju Slovenska izseljenska matica, Slovenskemu deželnemu gospodarskemu združenju in Saši Verbiču.

Združenje Slovenska izseljenska matica je prejelo red za zasluge za neprecenljiv prispevek k ohranjanju slovenske identitete in kulture pri Slovencih v tujini. Odlikovanje je iz rok predsednika Boruta Pahorja v imenu združenja prevzel njegov predsednik dr. Boris Jesih.

75 let ohranjanja slovenstva v Italiji

Slovensko deželno gospodarsko združenje je prejelo medaljo za zasluge za pomembno in vodilno vlogo na področju čezmejnega gospodarskega sodelovanja v Furlaniji Julijski krajini in za 75 let ohranjanja slovenstva v Italiji. Odlikovanje je v imenu združenja prevzel njegov predsednik Robert Frandolič.

Uveljavljanje slovenske skupnosti v Srbiji

Medaljo za zasluge pa je, kot so sporočili iz predsednikovega urada, prejel tudi Saša Verbič za dolgoletno uspešno delo za ohranjanje in uveljavljanje slovenske skupnosti v Srbiji, katere najvidnejši predstavnik je. Je dolgoletni predsednik društva SAVA v Beogradu, ki je letos praznovalo 20. obletnico delovanja.

Slovenski oktet, elitna kulturna inštitucija

V utemeljitvi odlikovanja Slovenski izseljenski matici je med drugim napisano: »Nekateri dosežki Matice so tako pomembni, da so obstali in še kako živijo še danes, denimo Slovenski oktet. Na pobudo Matice je bil ustanovljen že nekaj mesecev po njeni ustanovitvi leta 1951 in je kmalu postal elitna kulturna inštitucija.«

Nalaganje
Nazaj na vrh