Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pogovorni večer: Kdo so pa danes »Izvoljeni«? [FOTO]

Za vas piše:
Ana Knez
Objava: 13. 03. 2024 / 12:51
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.03.2024 / 13:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pogovorni večer: Kdo so pa danes »Izvoljeni«? [FOTO]
FOTO: Siniša Kanižaj

Pogovorni večer: Kdo so pa danes »Izvoljeni«? [FOTO]

Se tudi vi sprašujete, kako kristjani danes prinašamo blagovest med ljudi? Kdo so v današnjem času »Izvoljeni«? Kako preživeti 40 dni z Jezusom? Ob teh vprašanjih so se ustavili gostje pogovornega večera ob knjigah, napisanih po televizijski uspešnici The Chosen (Izvoljeni), ki je bil sinoči v Galeriji Družina.

Že lani je pri založbi Družina izšla knjiga Izvoljeni: poklical sem te po imenu, ki povzema Jezusovo življenje na svež in nov način. Letošnja novost pa je knjiga Izvoljeni: štirideset dni z Jezusom, zbirka dnevnih premišljevanj in molitev, ki bralca vodijo od poglavij na teme preteklosti, dvoma in zaskrbljenosti do razmišljanja o oznanjanju, odnosu, osvobojenosti in poslanstvu. Dnevno poglavje sestavljajo kratek odlomek iz Svetega pisma, razmišljanje, spodbuda za molitev in vprašanja za osebno poglobitev.

Pogovor z gosti duhovnikom Ervinom Mozetičem, Urško Bernik in Sabino Barlič je povezovala Lucija Čakš, večer pa sta z doživetimi glasbenimi vložki popestrila Matija Nahtigal in Manca Lovrin.

Lucija Čakš, Urška Bernik, Sabina Barlič in Ervin Mozetič ob predstavitvi knjige po seriji Izvoljeni. FOTO: Siniša Kanižaj

Tudi mi smo priče vstajenja

Sogovorniki, ki vsi dobro poznajo televizijsko serijo Izvoljeni, so nad avtentičnim in evangeliju zvestim prikazom življenja Jezusa in njegovih bližnjih navdušeni. Serija nagovarja, saj smo tudi mi, kristjani, priče vstajenja, smo apostoli in pričevalci.

Vsak izmed nas je poklican popolnoma zastonj, iz ljubezni, ki je Božji dar, kot se je izrazil Ervin Mozetič. Tudi sami evangeljski liki delujejo pristno, so dodelani, gledalec oz. bralec pa se z njimi lahko poistoveti.

Ervin Mozetič je priznal, da je knjigo prebral v eni noči. FOTO: Siniša Kanižaj

Sabina Barlič je posebej poudarila lik Marije Magdalene, ki jo nagovarja, saj je vsak človek grešnik, ki kot Marija preko srečanja z Gospodom najde notranji mir. Sogovornikom so veliko pomenili tudi liki, ki so v evangeliju omenjeni le na hitro in imajo v nadaljevanki poudarjeno vlogo.

Sabino Barlič nagovarja lik Marije Magdalene. FOTO: Siniša Kanižaj

Taka oseba je Petrova žena, skozi katero je mogoče bolje razumeti celotno Petrovo zgodbo – Urška Bernik je izpostavila dejstvo, da je bil tudi on navaden, običajen človek s svojim življenjem, pa vseeno izbran za tako veliko poslanstvo, prav tako kot je vsak izmed nas izvoljen v svoji trenutni situaciji, z vsemi svojimi napakami vred.

Lucija Čakš in Urška Bernik. FOTO: Siniša Kanižaj

Ločiti vsebino Božje besede od dodatkov

Vsaka umetnost, če je prava, je odsev večne lepote, krepi naš odnos z Bogom in nas dviga k njemu, so se strinjali gostje pogovornega večera. Literarne in filmske predelave Svetega pisma imajo močno poslanstvo, da Božjo besedo približajo današnjemu človeku, glasbeni in vsebinski dodatki v zgodbi pa ga vodijo k tistemu, kar je glavno, torej k evangeliju samemu. Serija Izvoljeni to poslanstvo izvrstno opravlja, naloga bralca in gledalca pa je, da vendarle loči vsebino Božje besede od dodanega besedila.

FOTO: Siniša Kanižaj

Kako je sogovornike nagovorila knjiga?

Da je vedno primeren čas za to, da se približamo Bogu, pa sporoča tudi nova knjiga Izvoljeni: štirideset dni z Jezusom. Ervina Mozetiča, ki je v smehu priznal, da jo je prebral v eni noči, so navdušila vprašanja za premišljevanje, ki človeka zadenejo v živo. Sogovornici Sabina Barlič in Urška Bernik pa se strinjata, da nagovarja s svojo relevantnostjo in kratkimi odlomki Božje besede, ki še ves dan odzvanjajo v srcu.

Nalaganje
Nazaj na vrh