Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kdo stoji za protesti na Trgu republike?

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 16. 09. 2021 / 06:32
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.09.2021 / 06:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kdo stoji za protesti na Trgu republike?
Sprva mirni protesti na Trgu republike so se izrodili. FOTO: Tamino Petelinšek/STA

Kdo stoji za protesti na Trgu republike?

Včerajšnji večerni protestni shod nasprotnikov PCT-ukrepov na Trgu republike v Ljubljani se je po mirnem začetku sprevrgel v izgrede, policisti, proti katerim so leteli pirotehnična sredstva, steklenice in celo granitne kocke, so bili proti udeležencem prisiljeni uporabiti tudi solzivec in vodni top.

Po podatkih policije se je zbralo 8000 ljudi, ki niso držali medosebne razdalje in skoraj brez izjeme niso nosili zaščitnih mask. »Na shodu je prišlo do množične kršitve javnega reda in miru, saj so protestniki v policiste in stavbo državnega zbora metali steklenice, granitne kocke in pirotehniko,« so med drugim sporočili s Policijske uprave Ljubljana. Policisti so med intervencijo uporabili različna prisilna sredstva, tudi vodni top, plinska sredstva in penaste naboje.

Janša: Vlada ne bo popuščala pritiskom

»Nasilje na protestih je nedopustno. Pozivam k strpnosti,« je sporočil generalni direktor Policije dr. Anton Olaj, minister za notranje zadeve Aleš Hojs pa je policistom čestital za opravljeno delo. Premier Janez Janša je izpostavil, da ni ulično nasilje še nikoli pripeljalo do česa dobrega: »Policija je dolžna ukrepati po zakonu. Vlada ne bo popuščala nobenim pritiskom. Vztrajala bo na ukrepih za varovanje zdravja in življenja ljudi. Čas je, da tudi tožilstvo/sodstvo ne tolerira več groženj in nasilja.«

Razbita okna na poslopju DZ

Ker so protestniki med shodom napadli tudi poslopje parlamenta, se je odzval tudi predsednik državnega zbora Igor Zorčič. »Ostro obsojam vandalizem na protestu, z napadom na poslopje DZ in poškodovanjem objekta (razbitih okrog 12 oken). Protestnike pozivam, da v prihodnje protestirajo mirno in ne izvajajo nasilja, politike pa, da tega dogodka ne izkoriščajo za medsebojna obračunavanja.«

Kdo je bil organizator?

Pod organizacijo včerajšnjega protesta se je podpisala Resni.ca, nova stranka, vznikla iz državljanskega gibanja, ki jo vodi kranjski mestni svetnik Zoran Stevanović. Gre za nekdanjega člana Jelinčičeve SNS, ki se je na zadnjih županskih volitvah v Kranju prebil v drugi krog, tam prepričal 32 % volivcev in premoč priznal zdajšnjemu županu Matjažu Rakovcu.

Trn v peti prejšnjemu kranjskemu županu

Njegova lista Zoran za Kranj je na istih lokalnih volitvah leta 2018 prejela največ glasov (2927 oziroma šest več kot SDS) in si v 33-članskem kranjskem mestnem svetu zagotovila šest mandatov, vendar pa danes – po odhodu dveh svetnic med samostojni svetnici – zaseda le štiri stolčke. Stevanović je bil kot kranjski mestnik svetnik velik trn v peti predvsem prejšnjemu županu Boštjanu Trilarju.

»Anticovidaš«, ki trdi, da koronavirusi ne obstajajo

Stevanović, ki ga v njegovi stranki Resni.ca označujejo kar za »novodobnega Krambergerja«, se je javno izpostavil kot »anticovidaš«, ki trdi, da koronavirusi ne obstajajo, ne pa tudi kot anticepilec. Po njegovem prepričanju so zdajšnji ukrepi popolnoma jalovi in nepotrebni za zagotavljanje javnega zdravstva, ves »covidni« denar bi po njegovem morali vložiti v zdravstvo in odpravo korupcije v njem.

Napoved stopnjevanja pritiska

Resni.ca, ki ji na družbenem omrežju sledi več kot 50.000 ljudi, je ob napovedi včerajšnjega upora ljudstva kot glavni zahtevi izpostavila predčasne volitve in takojšnjo spremembo vseh covidnih ukrepov v priporočila. Udeležence upora je pozvala k mirnemu protestu in h korektnosti do policistov, kar pa se ni uresničilo. Po protestu je Stevanović napovedal stopnjevanje pritiska.

Nalaganje
Nazaj na vrh