Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Protestniki na poti na Triglav polepili smerne table

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 25. 08. 2021 / 06:53
Oznake: Politika, Slovenija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.08.2021 / 10:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
Protestniki na poti na Triglav polepili smerne table
Na smerne table je prepovedano dajati kakršne koli druge oznake ali jih poškodovati, kršitev se lahko sankcionira tudi z denarno kaznijo. FOTO: FB Ema Gortnar

Protestniki na poti na Triglav polepili smerne table

O ravnanju petkovih protestnikov, ki so se minuli petek na Kredarici spravili na predsednika vlade Janeza Janšo in ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa, ima vsak svoje mnenje. O posledicah ravnanja predstavnikov »kolesarskega protestniškega gibanja« pa najlažje povedo tisti, ki so jim gore in planine drugi dom.

S »petkovimi protestnimi kolesarji« se je pri koči na Planiki srečal tudi Boštjan Gortnar (PD Medvode), markacist inštruktor Planinske zveze Slovenije (PZS), ki je videl, da so lepili nalepke z njihovimi logotipi tudi na planinske smerne table in drogove okoli koče. Gortnar je sicer minuli četrtek in petek kot eden od sedmih markacistov prostovoljcev vodil delovno akcijo popravila planinskih poti okoli Triglava.

Ni mi prijetno, ko pomislim, kako smo nosili težke drogove in opremo na ramenih več ur daleč, da smo namestili vse te table, potem pa se nekdo tako vandalsko obnaša do njih. (Boštjan Gortnar)

»Ko sem se popoldan vračal proti Pokljuki, sem opazil, da je večina smernih tabel v tej smeri polepljena. Nalepke so bile tudi prek napisov, na katerih so podane osnovne informacije o planinski poti in njeni težavnosti. Kjer sem lahko, sem nalepke odstranil, nekaj pa jih je še treba, saj jih nisem dosegel. To delo verjetno čaka skrbnika planinske poti (planinsko društvo),« je zapisal Boštjan Gortnar.

Po 25. členu zakona o planinskih poteh je z globo od 100 do 1200 evrov kaznovan posameznik, ki omejuje dostop na planinsko pot ali poškoduje, odstrani ali uniči markacije, usmerjevalne table, skrinjice, varovalno opremo in druge oznake na njej ali ne poskrbi za njihovo ustrezno nadomestitev.

Hkrati je opozoril, da je po 25. členu zakona o planinskih poteh na smerne table, namenjene planincem za osnovno informacijo o poti in usmeritev na planinsko pot, prepovedano dajati kakršne koli druge oznake ali jih poškodovati, kršitev se lahko sankcionira tudi z denarno kaznijo.

25. člen zakona o planinskih poteh namreč glede prekrškov fizičnih oseb pravi, da je z globo od 100 do 1200 evrov kaznovan posameznik, ki uporablja planinsko pot tako, da se na zemljiščih, prek katerih poteka, ali na favni in flori ter drugih nepremičninah ob njej dela škoda ali ogroža druge posameznike; ki omejuje dostop na planinsko pot ali poškoduje, odstrani ali uniči markacije, usmerjevalne table, skrinjice, varovalno opremo in druge oznake na njej ali ne poskrbi za njihovo ustrezno nadomestitev; in ki na planinski poti postavlja ovire ali zapore, ki niso potrebne zaradi paše domačih živali.

Po teh planinskih poteh pa hodi tudi veliko tujcev in ne vem, kaj si mislijo, ko na tablah opazijo take nalepke. (Boštjan Gortnar)

»Dejanje protestnikov pa kaže tudi na nespoštovanje našega prostovoljnega dela urejanja planinskih poti. Ni mi prijetno, ko pomislim, kako smo nosili težke drogove in opremo na ramenih več ur daleč, da smo namestili vse te table, potem pa se nekdo tako vandalsko obnaša do njih. Table pa tudi niso zanemarljiv strošek in jih planinska društva v večini sama financirajo. Po teh planinskih poteh pa hodi tudi veliko tujcev in ne vem, kaj si mislijo, ko na tablah opazijo take nalepke,« je še dodal Boštjan Gortnar.

Kupi v trgovini

Triglav, očak in varuh
Monografije
39,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh