Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vpitje, grožnje, pljunki poslancem

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 10. 07. 2021 / 08:46
Oznake: Politika
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.07.2021 / 09:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vpitje, grožnje, pljunki poslancem
O nasilnih protestnikih je predsednika DZ v pismu obvestil vodja poslanske skupine NSI Jožef Horvat. FOTO: Tatjana Splichal

Vpitje, grožnje, pljunki poslancem

Potem ko je državni zbor v sredo s 44 glasovi za in 42 proti sprejel novelo zakona o nalezljivih boleznih, so protestnikom pred državnim zborom popustili živci in so se z vpitjem, grožnjami in celo pljunki spravili na nekatere poslance.

Eden od napadenih je bil tudi vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat, ki je nasilni dogodek opisal v pismu, naslovljenem na predsednika DZ Igorja Zorčiča in generalno sekretarko DZ Uršulo Zore Tavčar, v katerem ju je tudi prosil za ukrepanje.

Ob odhodu iz poslopja DZ

V pismu, ki ga je na twitterju včeraj prvi objavil Bojan Požar, je Horvat pojasnil, da je ob odhodu iz poslopja državnega zbora opazil policiste in moškega, ki je hodil po ulici, oviral promet, grozil in mahal z leseno palico.

»Vpili so name in me spraševali, kako sem glasoval«

»Z druge strani ceste so se oglasili protestniki z brutalnim zasramovanjem in grožnjami. /…/ Na prehodu čez cesto so me že pričakali zelo agresivni ljudje z druge strani ceste. Vpili so name in me spraševali, kako sem glasoval. Moj edini odziv je bil, da 'tako kot vedno, po vesti' in 'vsa moja glasovanja so vidna na spletnem portalu DZ',« je zapisal Horvat.

»Boš že plačal«

In nadaljeval, da so mu agresivneži zaprli pot, ga obkolili, grozili z »boš že plačal« in pljuvali vanj. »Ko sem dobil pljunek v obraz, sem se ustavil, agresivneži pa so mi končno sprostili pot,« je še zapisal Hrovat in od prejemnikov pisma »v izogib morebitnemu, a zelo verjetnemu, ponavljanju napadov na poslance« zahteval takojšnje ustrezno ukrepanje.

Med napadenimi tudi državna svetnika

Med napadenimi pa te dni niso bili zgolj poslanci državnega zbora, temveč tudi – kot je na družbenem omrežju pojasnil predsednik državnega sveta Alojz Kovšca – državna svetnika Branko Tomažič in Cvetko Zupančič.

Identificirana dva storilca

Generalni direktor policije dr. Anton Olaj je v povezavi z napadi na poslance pojasnil, da so možje postave identificirali dva storilca, zoper katera bo zaradi kršitve zakona o javnem redu in miru izveden prekrškovni postopek.

Odziv

»Napad na poslanca državnega zbora je napad na ustavnega predstavnika suverenega ljudstva. Organi pregona v pravni državi to nemudoma raziščejo in učinkovito sprocesirajo,« se je odzval mednarodni pravnik dr. Miha Pogačnik.

Poziv civilne iniciative Maske dol

Na družbenem omrežju je sicer k pljuvanju »politikov, nastavljene stroke, novinarjev, policistov, županov, predvsem pa vseh tistih, ki držijo injekcijo v roki,« pozivala civilna iniciativa Maske dol (»Pljuni in se nasmehni, tako bo dan lepši!«).

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh