Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Komisija Pravičnost in mir obsodila nasilne proteste

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 06. 11. 2020 / 09:50
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.11.2020 / 12:46
Ustavi predvajanje Nalaganje
Komisija Pravičnost in mir obsodila nasilne proteste

Komisija Pravičnost in mir obsodila nasilne proteste

Predsednik KPM Anton Stres: »Zavzemamo se za svobodo izražanja brez uporabe nasilja.«

Nasilni protestniki so v policiste metali granitne kocke in pirotehnična sredstva. SIMBOLIČNA FOTOGRAFIJA: Tatjana SplichalNa včerajšnjih nasilnih protestih v Ljubljani, uperjenih proti vladi in njenim ukrepom za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom, ki se jih je udeležilo nekaj sto ljudi (po podatkih policije od 400 do 600), je bilo po besedah direktorja PU Ljubljana Stanislava Vrečarja pridržanih 10 storilcev kaznivih dejanj, med poškodovanimi pa so bili tudi možje postave in novinarji, ki so poročali z ljubljanskih ulic. Nekateri protestniki so metali granitne kocke in pirotehnična sredstva v policiste, ki so odgovorili tudi z vodnim topom in plinskimi sredstvi. Notranji minister Aleš Hojs je zvečer na TV Slovenija ocenil, da po »dosedanjih informacijah del izgrednikov prihaja iz kriminalnega podzemlja, del pa iz navijaških skupin«.

Brezobzirno in žaljivo

Podporo policistom »za profesionalno opravljeno delo, za varovanje premoženja in ljudi« je na družbenem omrežju izrazil predsednik vlade Janez Janša. Odločno pa so nasilne proteste in izgrede, kakor tudi vsakršno neposredno in posredno spodbujanje k takšnim dejanjem, obsodili tudi v Komisiji Pravičnost in mir (KPM) pri Slovenski škofovski konferenci (SŠK). »Ko večina državljanov spoštuje ukrepe in tako varuje zdravje sebe in drugih, so takšni protesti skrajno brezobzirni in žaljivi do vseh, še posebej do zdravstvenega osebja in žrtev epidemije. V komisiji se zavzemamo za svobodo izražanja brez uporabe nasilja in na način, ki v danih razmerah upošteva navodila za omejitev epidemije. Državnim organom pri tem izrekamo priznanje in hvaležnost za njihovo učinkovito posredovanje in jim izražamo podporo pri zagotavljanju zakonitosti, reda, varnosti in miru v državi,« je v imenu KPM zapisal njen predsednik, upokojeni ljubljanski nadškof msgr. dr. Anton Stres.

Strahopetni in skrajno zavržni napadi

Ker so bili tarča nasilnih protestnikov tudi novinarji, fotografi in snemalci, so se z ostro obsodbo dogajanja odzvali tudi v Združenju novinarjev in publicistov: »Napadi, med katerimi je bil hudo poškodovan fotograf, fizično pa so bili napadeni tudi nekateri snemalci in novinarji, so še toliko bolj zaskrbljujoči, ker so bili nekateri od njih izvedeni načrtno, namerno in zahrbtno. Gre za strahopetne in najbolj zavržne napade na delo novinarjev in drugih zaposlenih v medijih v zadnjih nekaj letih. Od policije pričakujemo, da bo napade raziskala in o rezultatih preiskave obvestila javnost, od drugih protestniških skupin pa, da se bodo od njih distancirale in jih obsodile.«

_ _ _

PREBERITE ŠE:

Zore: Naredimo to osebno žrtev in se držimo ukrepov

"Plebiscitna večina razuma in solidarnosti"

Od ponedeljka pouk na daljavo

Vlada ukrepe podaljšala za en teden

Kupi v trgovini

Novo
Neoprostljivo
Zgodovina
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh