Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kdo vleče organizacijske niti 40. Stične mladih?

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 09. 09. 2021 / 05:22
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 08.09.2021 / 11:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kdo vleče organizacijske niti 40. Stične mladih?
V sodelovanju je moč, pravijo sodelavci in prostovoljci Stične mladih. FOTO: Karmen Zalokar

Kdo vleče organizacijske niti 40. Stične mladih?

Organizacija srečanja slovenske mladine v Stični je zahteven zalogaj. Brez požrtvovalnih sodelavcev in prostovoljcev letos ne bi bila na sporedu že jubilejna, 40. Stična mladih, ki bo v soboto, 18. septembra.

Stična mladih je najstarejši in hkrati največji festival mladine v Sloveniji, ki poteka vsako leto tretjo soboto v septembru, organizira pa ga Katoliška mladina. V prispevku predstavljamo najožjo ekipo sodelavcev, ki so zadolženi za posamezna področja.

Pri izvedbi srečanja sodeluje približno 200 prostovoljcev. FOTO: Tatjana Splichal

KLARA ROGINA, koordinatorka 40. Stične mladih in vodja vsebine 

"Večina me z letošnjo Stično mladih povezuje kot koordinatorko celotnega festivala. Poleg tega pa sem letos tudi vodja področja vsebine. To obsega pet področij: ulične aktivnosti, delavnice, šport, liturgija in program za duhovnike."

 Klara Rogina: »Sodelovanje pri organizaciji festivala vidim kot priložnost, da mladim pomagam pridobiti izkušnjo, ki jo je tudi meni Stična kot udeleženki dala pred leti.« FOTO: osebni arhiv

"Vsako izmed omenjenih področjih ima svojo ekipo, ki skrbi, da so zadeve narejene. Ekipa uličnih aktivnosti skrbi za dobro vzdušje skozi celoten festival in pripravlja različne kratke aktivnosti. Prav tako boste njihove nasmejane obraze lahko našli na info točki. Ekipa, ki skrbi za delavnice je zadolžena za izbor zanimivih delavničarjev, ki z različnimi vsebinami odgovarjajo na potrebe mladih. Letos jih pripravljamo več kot 20. Šport tudi letos bo! Pripravljamo športne turnirje v nogometu, košarki in odbojki. Turnirji se letos selijo na športne površine osnovne in srednje šole. Liturgija skrbi za duhovni del programa Stične mladih. Od izbire Božje besede za mašo, spovednikov, pripravo adoracije in še mnogo več. Ena izmed letošnjih novosti je tudi program za duhovnike. V popoldanskem času bo duhovnikom namenjen prostor, kjer bodo različnim gostom lahko prisluhnili o tematikah v povezavi z mladinsko pastoralo."

LUKA MODIC, duhovni vodja Stične mladih

"Ne vem, če sem ravno vodja. Sam se bolj vidim kot pomočnik. Moja naloga je na prvem mestu molitvena podpora voditeljem, ustvarjalcem in sodelavcem projekta. Poleg brevirja v praksi to pomeni, da občasno pripravim še kakšno molitev na sestankih, sestavim duhovno misel ali poskušam osvetliti kakšno vrstico Božje besede."

 Luka Modic: »V resnici več prejemam kot lahko dam.« FOTO: Tatjana Splichal

"Prav tako sem na voljo vsem sodelavcem, ko potrebujejo spoved ali pogovor. Skratka, nič posebnega ali nenadomestljivega. Hvaležen sem direktorju Katoliške mladine Matevžu Mehletu in ekipi, da so me povabili zraven in me prenašajo."

ANDREJA PERC, vodja logistike

"Področje logistike obsega več podpodročij, ki močno podprejo organizacijski skelet dogodka. Logistika pomeni pripraviti okolje za vsebino, da se ta lahko zgodi. Nekaj večjih podpodročij, ki so sama po sebi zelo jasna, so: večerja, vstopnice, ponudniki hrane, stojnice, ograje, stranišča, gasilci, parkirišča, vlak, avtobusi, prodajna stojnica Katoliška mladine, oglasi, ponudbe, Stična bar, šotori, fundraising, blagajne, odri, luči, ozvočenje, zaslon, elektrika, malice, nastanitev prostovoljcev, stroški vseh vrst in še in še."

Andreja Perc: »Logistika pomeni pripraviti okolje za vsebino, da se ta lahko zgodi.« FOTO: osebni arhiv

"Vsako od naštetih področij zahteva precej časa in usklajevanja. Idealno bi bilo, če bi nas delalo 13 sočasno. Vedno ne gre, pa je potem nekdo nekoliko bolj obremenjen. Oseba, ki sodeluje v tej ekipi, mora imeti visoko vzdržljivost soočanja s stresom. A zaenkrat je odziv pri mladih lep, energija in vznemirjenje se stopnjujeta in to je bistveno, da skupaj odkrijemo pot za Kristusom."

KAJA BUKOVEC, vodja kreative

"V naši ekipi skrbimo, da ljudje prepoznajo in med sabo povežejo vizualne elemente letošnje Stične. Naj razložim, kdo in kako to počnemo. Organizacijski del resda pripadata bolj meni, moja druga roka pa je Marko Javeršek, ki ustvarja animacije, Instagram filtre in velik del oblikovnih kreacij. Mojo ekipo sestavljata še Maja Černe, ki oblikuje priročnik za Stična izziv in Hana Brce, ki skrbi za objave na družbenih omrežjih. Z Markom sva del ožjega tima in sva kot glavna oblikovalca zasnovala grafično podobo letošnje Stične, postavila spletno stran, oblikovala večino vizualnih elementov, oblikovala letošnji merch, poskrbela za animacije na družbenih omrežjih in na velikih zaslonih ter pomagala pri zasnovi Stična aplikacije."

Kaja Bukovec: »Biti del Stična ekipe za naju pomeni kreativno svobodo in enkratno priložnost ustvarjati nekaj, na kar si ponosen in kar mladim utrjuje njihove korake.« FOTO: osebni arhiv

MIHAEL CEP, vodja glasbe

"Moje področje zajema pripravo glasbe, ki jo bomo izvajali pri maši in na večernem koncertu, organizacijo pisanja priredb, zbiranje zbora in orkestra, izbiro bendov in organizacijo vaj. Sam nimam uradne ekipe, ki bi mi pomagala, vendar vsega še zdaleč ne delam sam. Vsak od članov ekipe še naredi kaj, kar v osnovi ni njegova naloga, da tako vsi prispevamo k končnemu izgledu glasbe na Stični. Prav tako ne smemo pozabiti same izvajalce, ki prostovoljno izvajajo celotni program. To so pevci, instrumentalisti, Stična bend in ostali bendi. To so na koncu moja ekipa."

Mihael Cep: »Stična je odlična priložnost, da sam poglobim vero in srečam ljudi, ki imajo isto željo po spoznavanju Boga.« FOTO: Jernej Rodič

"Priprava na Stično pri nas poteka predvsem v obliki vaj. Skupaj vadimo na intenzivnih vajah, kjer se posamezniki iz vse Slovenije dobimo, da bomo lahko dobro pripravljeni za dogodek, hkrati pa tako ustvarjamo nova prijateljstva. Stična mladih je zame priložnost, da predstavimo vero v drugačni luči, kot so je mladi vajeni čez leto."

LUCIJA MARINČEK, vodja odnosov z javnostmi 

"Področje odnosov z javnostmi obsega pripravo vsebin za komunikacijske kanale Stične mladih (npr. spletna stran, družbena omrežja), komuniciranje z mediji, promocijo dogodka in skrb za protokol. Pri omenjenih nalogah mi pomagajo tri članice ekipe. Naše področje je zadolženo tudi za fotografiranje in snemanje na dan Stične mladih ter v času pripravljalnih dni. Ekipi snemalcev in fotografov štejeta osem članov."

Lucija Marinček: »Sodelovanje pri Stični mladih mi predstavlja odlično priložnost za učenje in pridobivanje izkušenj na področju, ki me zanima.« FOTO: osebni arhiv

"Obenem mi veliko pomeni, da lahko svoje znanje in talente uporabim za soustvarjanje dogodka, ki mladim prinaša sporočilo o Kristusu in jih spodbuja, da vsak dan hodijo za Njim."

TADEJ ZALAR, vodja tehnike

"Področje tehnike je eno izmed obsežnejših področij. Ekipo tehnike povezuje nekaj več kot 50 zagnanih mladih. Naše naloge zajemajo oskrbo s potrebnim materialom. Skrbeli bomo, da bosta na prizoriščih vladala red in čistoča, da bo prizorišče dobro označeno, poleg tega pa bomo tudi pripravili prostore za delavnice, uredili kotičke za klepet in druženje, postavili stojnice ter vse skupaj tehnično opremili za nemoteno delo."

 Tadej Zalar: »Biti del Stične me navdaja s posebnimi, bogatimi občutki.« FOTO: osebni arhiv

"Imeli smo že en delovni dan, čaka pa nas še en in cel teden priprav pred Stično, v katerih bomo zavihali rokave in se ob tem imeli neizmerno lepo. Mnogokrat sem že bil na tem festivalu, veliko lepega doživel, sedaj pa imam priložnost konkretneje prispevati in to počnem z največjim veseljem. Verjamem, da nam bo z Božjo pomočjo uspelo ustvariti prijetno in mladosti polno 40. Stično mladih."

Nalaganje
Nazaj na vrh