Zapri
Iskanje

»Kdor med prazniki poskusi devet različnih poprtnikov, bo zdrav vse leto«

Za vas pišejo:
Jože Potrpin, Janez Porenta
Objava: 06. 01. 2022 / 11:45
Oznake: Praznik
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.01.2022 / 11:55
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

»Kdor med prazniki poskusi devet različnih poprtnikov, bo zdrav vse leto«

»Kdor med prazniki poskusi devet različnih poprtnikov, bo zdrav vse leto«
Blagoslov poprtnikov v župnijski cerkvi na Svibnem. FOTO: Jože Potrpin
Na predvečer praznika svetih treh kraljev so svibenske gospodinje znova k blagoslovu v župnijsko cerkev prinesle vsaka svoj poprtnik – okrašen obredni kruh, ki je nato počakal doma pred jaslicami, na praznik pa ga delijo domačim, sosedom in obiskovalcem. Podobno je tudi v nekaterih drugih župnijah po Sloveniji.

Poprtnik, boljši božični kruh, je bil nekoč del praznično pogrnjene mize. Ime je dobil po tem, da je bil pokrit s prtom. Po različnih koncih Slovenije so ga različno okrasili, denimo s testenimi jaslicami, ptički, kitkami, verskimi simboli, letnicami praznovanja božiča. »Kdor je med prazniki poskusil devet različnih poprtnikov, je bil zdrav vse leto ali pa ga je v naslednjem letu čakala poroka.«

Pred svetimi tremi kralji

Obredni božični kruh gospodinje pečejo v božičnem času, priprava pa izvira iz tradicije kruhov, ki so morali kot glavna obredna jed stati na mizi od božiča do svetih treh kraljev. Zdaj gospodinje poprtnik pečejo v obliki hlebca ali v modelu s testenimi okraski iz boljšega kvašenega testa s testenimi okraski različnih oblik običajno pred svetimi tremi kralji, ponekod pa tudi za božič.

Poprtnik, boljši božični kruh, je bil nekoč del praznično pogrnjene mize. Ime je dobil po tem, da je bil pokrit s prtom. FOTO: Jože Potrpin

Nesnovna dediščina Slovenije

Že skoraj desetletje je priprava poprtnikov zavarovana kot nesnovna dediščina Slovenije, evidentirana v Registru nesnovne kulturne dediščine pri Ministrstvu za kulturo. Do lanskega februarja je bilo v registru evidentiranih 15 nosilcev izročila priprave poprtnika.

Kdo so nosilci izročila?

Poleg neformalne skupine gospodinj s Svibnega in iz okolice Radeč so to še skupine gospodinj iz velikolaških krajev in Dobrepolja, Cerknice, Žužemberka, Loške doline in Babnega polja, Loškega Potoka, Ribniške doline, Dolskega, Ivančne Gorice, Šentruperta, Sodražice, Tržišča in okolice Sevnice, Škofljice in okolice, z Blok in – od lani – z Golega.

Zdaj gospodinje poprtnik pečejo v obliki hlebca ali v modelu s testenimi okraski iz boljšega kvašenega testa s testenimi okraski različnih oblik običajno pred svetimi tremi kralji, ponekod pa tudi za božič. FOTO: Jože Potrpin

Film o poprtniku

Nosilci izročila si prizadevajo, da bi Slovenija pripravo poprtnikov razglasila tudi za nesnovno dediščino državnega pomena in skupaj z drugimi državami sodelovala pri zavarovanju te dediščine pri Unescu. Film o poprtniku (produkcija: Zavod Parnas) si lahko ogledate TUKAJ.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Figure za jaslice
37,90€ Poglej izdelek: Komplet sv. trije kralji
Nalaganje
Nazaj na vrh