Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Kdor med prazniki poskusi devet različnih poprtnikov, bo zdrav vse leto«

Za vas pišejo:
Jože Potrpin, Janez Porenta
Objava: 06. 01. 2022 / 11:45
Oznake: Praznik
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.01.2022 / 11:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Kdor med prazniki poskusi devet različnih poprtnikov, bo zdrav vse leto«
Blagoslov poprtnikov v župnijski cerkvi na Svibnem. FOTO: Jože Potrpin

»Kdor med prazniki poskusi devet različnih poprtnikov, bo zdrav vse leto«

Na predvečer praznika svetih treh kraljev so svibenske gospodinje znova k blagoslovu v župnijsko cerkev prinesle vsaka svoj poprtnik – okrašen obredni kruh, ki je nato počakal doma pred jaslicami, na praznik pa ga delijo domačim, sosedom in obiskovalcem. Podobno je tudi v nekaterih drugih župnijah po Sloveniji.

Poprtnik, boljši božični kruh, je bil nekoč del praznično pogrnjene mize. Ime je dobil po tem, da je bil pokrit s prtom. Po različnih koncih Slovenije so ga različno okrasili, denimo s testenimi jaslicami, ptički, kitkami, verskimi simboli, letnicami praznovanja božiča. »Kdor je med prazniki poskusil devet različnih poprtnikov, je bil zdrav vse leto ali pa ga je v naslednjem letu čakala poroka.«

Pred svetimi tremi kralji

Obredni božični kruh gospodinje pečejo v božičnem času, priprava pa izvira iz tradicije kruhov, ki so morali kot glavna obredna jed stati na mizi od božiča do svetih treh kraljev. Zdaj gospodinje poprtnik pečejo v obliki hlebca ali v modelu s testenimi okraski iz boljšega kvašenega testa s testenimi okraski različnih oblik običajno pred svetimi tremi kralji, ponekod pa tudi za božič.

Poprtnik, boljši božični kruh, je bil nekoč del praznično pogrnjene mize. Ime je dobil po tem, da je bil pokrit s prtom. FOTO: Jože Potrpin

Nesnovna dediščina Slovenije

Že skoraj desetletje je priprava poprtnikov zavarovana kot nesnovna dediščina Slovenije, evidentirana v Registru nesnovne kulturne dediščine pri Ministrstvu za kulturo. Do lanskega februarja je bilo v registru evidentiranih 15 nosilcev izročila priprave poprtnika.

Kdo so nosilci izročila?

Poleg neformalne skupine gospodinj s Svibnega in iz okolice Radeč so to še skupine gospodinj iz velikolaških krajev in Dobrepolja, Cerknice, Žužemberka, Loške doline in Babnega polja, Loškega Potoka, Ribniške doline, Dolskega, Ivančne Gorice, Šentruperta, Sodražice, Tržišča in okolice Sevnice, Škofljice in okolice, z Blok in – od lani – z Golega.

Zdaj gospodinje poprtnik pečejo v obliki hlebca ali v modelu s testenimi okraski iz boljšega kvašenega testa s testenimi okraski različnih oblik običajno pred svetimi tremi kralji, ponekod pa tudi za božič. FOTO: Jože Potrpin

Film o poprtniku

Nosilci izročila si prizadevajo, da bi Slovenija pripravo poprtnikov razglasila tudi za nesnovno dediščino državnega pomena in skupaj z drugimi državami sodelovala pri zavarovanju te dediščine pri Unescu. Film o poprtniku (produkcija: Zavod Parnas) si lahko ogledate TUKAJ.

Kupi v trgovini

Komplet sv. trije kralji
Figure za jaslice
56,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh