Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kirgizijski predsednik pohvalno o pravoslavnem krščanstvu

Objava: 29. 02. 2012 / 10:05
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kirgizijski predsednik pohvalno o pravoslavnem krščanstvu

Prisotnost pravoslavnih kristjanov prispeva k politični in gospodarski krepitvi te osrednjeazijske države.

Kirgizijski predsednik Almaz Atambajev je poudaril pomen ruske pravoslavne Cerkve za to osrednjeazijsko državo. Po njegovih besedah je pravoslavno krščanstvo eno izmed obeh tradicionalnih verstev v Kirgiziji, kot je poudaril med srečanjem s patriarhom Kirilom I. v Moskvi. Atambajev je izrazil upanje, da bo razvoj pravoslavne Cerkve v Kirgiziji prispeval k ustavitvi izseljevanja rusko govorečega prebivalstva iz njegove dežele. Prisotnost pravoslavnih kristjanov je nujno potrebna za politično in gospodarsko krepitev Kirgizije.

Atambajev je napovedal, da bo njegova vlada na nove temelje postavila odnose med državo in obema največjima verskima skupnostima, islamom in rusko pravoslavno Cerkvijo. Doslej je pogosto primanjkovalo odkritega sodelovanja med državo in religijamu v službi ljudem, ki so obenem verniki in državljani.

Moskovski patriarhat je v preteklem letu na novo uredil in ocenil cerkvene strukture v Kirgiziji. Škofijo Biškek so preuredili, tako da je zdaj pristojna za celotno ozemlje republike.

Krščanstvo je na področju današnje Kirgizije prisotno že od zgodnjekrščanskih časov, še posebej preko apostolske vzhodne Cerkve, Cerkve starega perzijskega kraljestva. Šele pod vladavino Timur Lenka je bilo krščanstva v Kirgiziji konec. Vrnilo se je v 19. stoletju s prihodom Rusov. V tem času so na območju dežele naselili številne ruske kmete.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh