Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kirurg, ki je operiral svetega očeta: papež je dobre volje

Za vas piše:
Mojca Purger
Objava: 08. 06. 2023 / 06:44
Oznake: Papež, Zdravje
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.06.2023 / 12:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kirurg, ki je operiral svetega očeta: papež je dobre volje
Sergio Alfieri, kirurg, ki je včeraj operiral papeža Frančiška. FOTO: Vatican News

Kirurg, ki je operiral svetega očeta: papež je dobre volje

Včeraj je ves svet trepetal za papeževo zdravje, ko smo izvedeli, da so papeža Frančiška operirali zaradi ukleščene kile. Pozno popoldne je pred novinarje na rimski kliniki Gemelli stopil kirurg, ki je operiral papeža Sergio Alfieri in povedal: "Dobro se počuti, buden je in je že izrekel svojo prvo šalo."

Papež ostaja v dobrem stanju: je pri zavesti in diha samostojno, poroča Tiskovni urad Svetega sedeža. Medtem prihajajo sporočila bližine in želje po hitrem okrevanju. Papež je obveščen o dobrih željah in prosi, da še naprej molimo zanj.

Sliko so papežu narisali otroci v pediatrični bolnišnici Bambino Gesú. FOTO: Vatican News

Sergio Alfieri, specialist, ki je včeraj popoldne in tudi leta 2021 operiral Frančiška, se je srečal z novinarji, da bi predstavil podrobnosti posega: "Sveti oče je pri zavesti. Vprašal me je: kdaj bo tretji poseg?" Izključene so druge patologije in tudi težave zaradi splošne anestezije. "Obdobje okrevanja po takšni operaciji je običajno 5-7 dni, vendar bomo sprejeli vse potrebne previdnostne ukrepe. Svetujem mu, naj se izogiba naprezanju."  

Novinarska konferenca je potekala na rimski kliniki Gemelli. FOTO: Vatican News

Alfieri je vodja oddelka za abdominalno in endokrino kirurgijo, je novinarjem povedal, da je operacija trajala tri ure in da je potekala brez zapletov. Zanikal je tudi, da naj bi papež imel težave zaradi anestezije. »Sveti oče nikoli ni imel težav s splošno anestezijo. Jasno je, da nihče ne mara spati, ker izgubljamo zavest, vendar pred dvema letoma ali danes ni bilo nobenih anestezioloških težav." 

Papež si bo opomogel

"Patologija, zaradi katere je bil danes operiran papež, je benigna in ne bo pustila nobenih sledi," je dodal kirurg in "enkrat za vselej" pojasnil, da "drugih patologij niso našli".

Nato je podrobno razložil postopke in faze operacije, začenši z razlogom za operacijo. Povedal je, da je operacijo načrtovala medicinska ekipa, ki pomaga papežu, ki jo je usklajeval Massimiliano Strapppetti, papežev osebni zdravstveni pomočnik, saj je Frančišek "v zadnjih mesecih in dneh" "trpel zaradi teh bolečin". Kot je povedal, ni šlo za nujno odločitev«, ampak so se včeraj odločili za operacijo po računalniški tomografiji. "Seveda veste, da odloča papež" in sam papež se je "osebno odločil, da danes organizira operacijo tudi na podlagi njegovega urnika".





Kupi v trgovini

Danielov post
Zdravje
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh