Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kitajke silijo v opravljanje splavov

Objava: 12. 11. 2009 / 09:39
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kitajke silijo v opravljanje splavov

Pred obiskom ameriškega predsednika s Kitajske poročajo o prisilnih splavih za tamkajšnje ženske

Po treh desetletjih prisilnega nadzora nad rastjo števila prebivalstva na Kitajskem humanitarni delavci pozivajo ameriškga predsednika Baracka Obamo, naj se med svojim obiskom na Kitajskem, kamor odpotuje danes, zavzame za spoštovanje človekovih pravic kitajskih žensk. V začetku novembra so v Ameriki predstavili podatke o izkoriščevalskem odnosu kitajske vlade do žensk in družine. Humanitarni delavci so podatke predstavili v upanju, da bi njihova skrb dosegla tudi predsednika Obamo pred njegovim potovanjem na Kitajsko.

Na Kitajskem še vedno velja politika enega otroka na zakonski par. Da bi to politiko uspešno izvajali, se na Kitajskem poslužujejo najrazličnajših ukrepov. Kitajska vlada od bodočih staršev zahteva, da si še pred zanositvijo zagotovijo uradno dovoljenje za rojstvo otroka; družine z več otroki oglobi z astronomskimi zneski; ureja ‘državno’ kontracepcijo, v nekaterih primerih pa celo sili ženske v opravljanje splava in v sterilizacijo.

Tovrstna politika je že povsem uničila podobo tradicionalne kitajske družine, ki je sicer stara 2500 let. Milijoni otrok zdaj odraščajo brez bratov ali sester, pa tudi brez stricev in tet. Kitajska vlada izvaja nasilje nad posamezniki, ki bo nosilo zgodovinske posledice. Zato humanitarni delavci pozivajo predsednika Obamo, naj ‘si k srcu vzame’ nedavno dodeljeno mu Nobelovo nagrado za mir in naj dejavno zaščiti človekove pravice kitajskega prebivalstva.

Organizacija ‘ChinaAid’ je predstavila elektronske dokaze s spletne strani kitajskih porodničarjev in ginekologov, kjer so si zdravniki na posnetkih izmenjevali nasvete, kako naj opravljajo splave v visoki nosečnosti in kaj naj store, če otrok poskus splava preživi. Eden izmed zdravnikov je predlagal, naj predrejo otrokovo lobanjo, drugi pa, naj otroka kar pustijo med odpadki. Nekaj navzočih je vendarle izrazilo svojo zaskrbljenost glede spoštovanja otrokovih pravic…

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh