Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kitajska: danes obletnica pokola na Trgu nebeškega miru

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 04. 06. 2022 / 18:32
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.06.2022 / 18:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kitajska: danes obletnica pokola na Trgu nebeškega miru
Vigilija v Hongkongu leta 2009 ob 20. obletnici pokola. FOTO: Wikipedia/Ryanne Lai

Kitajska: danes obletnica pokola na Trgu nebeškega miru

Danes mineva 33 let od nasilnega zatrtja prodemokratičnih protestov na Trgu nebeškega miru v Pekingu.

Kitajske oblasti poskušajo ljudi odvrniti, da bi obeležili spomin na krvave dogodke, zato so okoli trga Tiananmen močno poostrili varnostne ukrepe; s spletnih družbenih omrežij so izginili zapisi v zvezi s tem dogodkom, v Hongkongu pa svarijo pred visokimi kaznimi v primeru shodov. Kot smo poročali že pred dnevi, so se cerkveni predstavniki v Hongkongu odločili, da letos ne bodo obhajali bogoslužij v spomin na žrtve pokola, v izjavi za javnost pa so zapisali, da so »v skladu s katoliško vero možne različne oblike obeležitve spomina na pokojne: obhajanje verskih obredov je ena od možnosti, zelo pomembna pa je tudi zasebna molitev ali molitev v majhnih skupinah«.

Območje okoli trga Tiananmen danes nadzira dva do trikrat več policistov kot običajno.

V okolici trga Tiananmen danes po navedbah STA vladajo strogi varnostni ukrepi. Oblasti so namestile naprave za prepoznavanje obrazov na cestah, ki vodijo do tega trga, in strogo preverjajo osebne izkaznice mimoidočih, med drugim tudi članov večje skupine kolesarjev. Območje nadzira dva do trikrat več policistov kot običajno.

Obeležje v spomin pobitim kitajskim protestnikom v poljskem Vroclavu. FOTO: Wikipedia

Poskus izbrisa dogodka iz kolektivnega spomina

Kitajske komunistične oblasti so na razprave o pokolu na Trgu nebeškega miru 4. junija 1989 zelo občutljive. Na vse mogoče načine si prizadevajo izbrisati ta dogodek iz kolektivnega spomina, med drugim so ga umaknile iz zgodovinskih učbenikov, cenzurirajo pa tudi vsakršne omembe v spletnih razpravah.

Oblasti v Hongkongu so prebivalce včeraj opozorile, da lahko »sodelovanje na nedovoljenem shodu« predstavlja kršitev zakona in prinaša kazen do pet let zapora.

Hongkong je bil v minulih letih edino območje na Kitajskem, kjer so prirejali množične shode v spomin na pokol na Tiananmenu, pred dvema letoma pa je po sprejetju zakona o nacionalni varnosti tudi tu prišlo do sprememb, saj omenjeni zakon močno omejuje proteste. Oblasti so prebivalce včeraj opozorile, da lahko »sodelovanje na nedovoljenem shodu« predstavlja kršitev zakona in prinaša kazen do pet let zapora. Večji del parka Victoria, kjer so nekoč prirejali spominske slovesnosti z udeležbo več deset tisoč ljudi, so sinoči zaprli za javnost.

Pokola na Trgu nebeškega miru se lahko javno spominjajo le še v tujini. Oporečniki v izgnanstvu so postavili muzeje v ZDA, na Tajvanu pa poskušajo postaviti enega od spomenikov, ki so jih umaknili iz kitajskih univerz.

Nalaganje
Nazaj na vrh