Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kitajska: ob padanju rodnosti politika treh otrok

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 02. 06. 2021 / 11:19
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.06.2021 / 13:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kitajska: ob padanju rodnosti politika treh otrok

Kitajska: ob padanju rodnosti politika treh otrok

12 milijonov rojstev v letu 2020, najnižje število po šestdesetih letih prejšnjega stoletja.

Politika enega otroka se ni več obnesla zaradi prehitrega staranja prebivalstva FOTO: Pixabay

Kitajski Narodni statistični urad je v začetku tedna sporočil, da je država leta 2020 zabeležila 12 milijonov rojstev, kar je, kot navaja ameriški spletni portal National Catholic Register, najnižje število po šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Kitajska vlada je v ponedeljek napovedala, da imajo pari lahko tudi po tri otroke, saj rodnost v državi močno upada.

Omenjeno napoved označujejo kot velik premik v družinski politiki, sklep o spremembah pa so sprejeli na zasedanju politbiroja, ki v imenu kitajske komunistične partije sprejema vse najpomembnejše odločitve. Zasedanje je vodil predsednik Xi Jinping. Uradna državna agencija Xinhua News je poročala, da želi vlada z zadnjo odločitvijo zagotoviti neprekinjeno gospodarsko rast, narodno varnost in družbeno stabilnost.

Kitajski Narodni statistični urad je med podatki o rodnosti še navedel, da lansko število rojstev pomeni rodnost pod ravnjo obnavljanja prebivalstva. Kitajske oblasti so odločno uveljavljale politiko enega otroka v letih med 1980 in 2016, v poskusih, da bi zajezile po njihovem mnenju pretirano naraščanje števila prebivalstva. Omenjeno politiko so uveljavljale z visokimi globami v primeru kršitev, sterilizacijo parov in prisilnimi splavi, zaradi česar so bile deležne obsodb s strani zagovornikov človekovih pravic.

Če je paru odvzeta neodtujljiva pravica do zakonske zveze in rojstva otrok, jima je odvzeto tudi človekovo dostojanstvo

Papež Pavel VI. je o »skrajnih ukrepih za zmanjšanje rodnosti« pisal v svoji okrožnici Populorum progressio (O delu za razvoj narodov) leta 1967. Kot je zapisal, lahko oblast »v takšnem primeru nedvomno posreduje«, vendar le v okviru svojih pristojnosti. Državljanom lahko svetujejo in sprejmejo določene ukrepe, če so ti v skladu z načeli moralnega prava in če je pri tem ohranjena svoboda poročenih parov, je pojasnil Pavel VI. in dodal: »Če je paru odvzeta neodtujljiva pravica do zakonske zveze in rojstva otrok, jima je odvzeto tudi človekovo dostojanstvo.«

Kitajska je politiko enega otroka nadomestila s politiko dveh otrok, potem ko so se prestrašili, da se tamkajšnje prebivalstvo prehitro stara. Nova politika je za krajši čas resnično spodbudila število rojstev v državi, toda rodnost je kmalu znova padla, saj so se pari pritoževali, da vzgoja otrok in skrb zanje zahtevata previsoke stroške.

V prihodnosti Kitajske dopustna tudi uporaba evgenike?

Pred ponedeljkovo odločitvijo je bilo kitajskim parom, ki so imeli tri otroke, zagroženo z visokimi globami, vendar so kazni plačevali zelo različno, glede na območje, na katerem živijo. Kitajska je pred kratkim razkrila izsledke svojega zadnjega popisa prebivalstva, ki ga redno opravljajo vsakih deset let. Skupno število prebivalcev je zraslo na 1,41 milijarde, kar pomeni 5,38-odstotni prirast v več kot 10 letih. To na leto v povprečju znaša porast v višini 0,53 odstotka, torej nižje od 0,57 odstotka, zabeleženega v letih med 2000 in 2010.

Ob predstavitvi zadnjega petletnega načrta novembra lani je kitajska komunistična partija izjavila, da želi »optimizirati svojo politiko rodnosti« in »izboljšati kakovost prebivalstva«. Pri tem se porajajo strahovi, da bi to lahko pomenilo tudi uporabo evgenike.

Kupi v trgovini

Ljubim, torej sem
Duhovna rast
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh