Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kitajska sprejela sporni zakon o narodni varnosti v Hongkongu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 30. 06. 2020 / 10:46
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.06.2020 / 10:54
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kitajska sprejela sporni zakon o narodni varnosti v Hongkongu

Bo 88-letni kardinal Joseph Zen njegova prva žrtev?

Foto: splet / Wikipedia

Kitajska je danes sprejela sporni zakon o narodni varnosti v Hongkongu, ki bo po ocenah kritikov in Zahoda pomenil izgubo svoboščin Hongkonžanov, poroča STA. Vodilni aktivisti gibanja za demokracijo v Hongkongu so korak obsodili in objavili prenehanje delovanja, sprejem zakona pa je obsodil tudi Tajvan. Po navedbah avstrijskega Kathpressa natančno besedilo zakona še ni znano, ravno pomanjkanje preglednosti pa je ena osrednjih kritik Hongkonžanov, glede na obsežne posledice, ki jih zakon prinaša.

Sporni zakon prepoveduje izdajstvo, odcepitev, upor, prevrat, terorizem in sodelovanje s tujimi silami. Najvišja kazen za njegovo kršitev je domnevno dosmrtna ječa. Zakon naj bi v veljavo stopil že 1. julija, ob 23. obletnici predaje Hongkonga, nekdanje britanske kolonije s 7,5 milijona prebivalci, Pekingu. Hongkong bi moral v skladu z ustavo ta zakon sprejeti sam, vendar mu zaradi nasprotovanja javnosti to ni uspelo. Vodstvo kitajske komunistične partije vztraja, da je zakon potreben za ohranitev politične trdnosti v Hongkongu, ki so ga lani več mesecev pretresali protesti za večje demokratične svoboščine.

Za nasprotnike zakona o narodni varnosti je korak komunističnega vodstva v Pekingu napad na načelo »ena država, dva sistema«, saj ima Hongkong po tistem, ko je leta 1997 znova postal del Kitajske, avtonomni položaj. Prebivalci se bojijo, da bo zakon pomenil konec njihovih političnih pravic in svoboščin ter da bo okrnil avtonomijo, saj so s podobnimi zakoni v celinski Kitajski strli oporečnike.

Povezava z Vatikanom »sodelovanje s tujimi silami«?

Kardinal John Tong Hon, apostolski upravitelj škofije Hongkong, je v pogovoru za tamkajšnje medije minuli teden izrazil upanje, da Vatikan v luči novega zakona ne bo veljal za »tujo silo«: »Naše povezave z Vatikanom naj bi veljale za notranja vprašanja. Po uvedbi zakona o narodni varnosti naj to ne bi pomenilo sodelovanja s tujimi silami.«

Politični opazovalci se bojijo, da bosta med prvimi žrtvami zakona do kitajskega režima izredno kritična nekdanji škof v Hongkongu, 88-letni kardinal Joseph Zen, in 23-letni študent Joshua Wong, ena vodilnih osebnosti demokratičnega gibanja v mestu. Wong je v odzivu dejal, da sprejem zakona pomeni »konec Hongkonga, kot ga je doslej poznal svet; z obsežnimi pooblastili in pomanjkljivim zakonom se bo mesto spremenilo v policijsko državo«.

Zen in drugi vodilni predstavniki Katoliške cerkve v Hongkongu pa so že konec letošnjega maja ostro kritizirali zakon, ki ga je pred tem enoglasno sprejel kitajski kongres, danes pa ga je potrdil še stalni komite kitajskega ljudskega kongresa.

Škofovska komisija za pravičnost in mir je bila med 86 podpisniki odprtega pisma, v katerem so vodstvo v Pekingu spodbudili, naj zakona ne sprejme, saj ta ogroža temeljne človekove pravice prebivalcev Hongkonga. Tamkajšnji katoličani se zdaj bojijo popolne izgube verske svobode. Kardinal Zen je v začetku junija odnos Kitajske do katoličanov komentiral z besedami: »Sovražijo nas.«

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh