Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kitajske oblasti zaprle šanghajski semenišči

Objava: 23. 08. 2012 / 10:45
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kitajske oblasti zaprle šanghajski semenišči

Gre za enega v vrsti povračilnih ukrepov po napovedi novoposvečenega škofa Thaddeusa Ma Daqina, da bo izstopil iz vladi naklonjenega katoliškega patriotskega združenja.

Kitajske oblasti so zaprle semenišči v šanghajski škofiji, kar je le eden v vrsti povračilnih ukrepov po napovedi novoposvečenega škofa Thaddeusa Ma Daqina, da bo izstopil iz vladi naklonjenega katoliškega patriotskega združenja.

Šanghajski škof Aloysius Jin Luxian je napovedal, da se dve semenišči, območno in manjše okrajno, ob začetku predavanj v septembru ne bosta odprli. Po škofovih besedah bosta ustanovi ostali zaprti ‘do nadaljnjega’, kot je dejal, pa je bil ta ukrep sprejet ‘zaradi trenutnega položaja’, ob čemer ni dajal dodatnih pojasnil.

Škofa Jina podpira kitajska vlada in tudi semenišča delujejo z vladnim soglasjem. Kitajske oblasti pa so bile vidno pretresene, ko je škof Ma po julijskem posvečenju za pomožnega škofa v šanghajski škofiji napovedal, da izstopa iz patriotskega združenja. Škof Ma tudi ni želel somaševati s škofom Jinom, ki ga je Vatikan izobčil, saj je škofovsko posvečenje sprejel brez vatikanskega soglasja.
Kmalu po škofovskem posvečenju so škofa Maja zaprli v hišni pripor v šanghajskem semenišču, mu prepovedali nošenje škofovskij insignij in nastopanje v javnosti. Kitajske oblasti so očitno zaskrbljene, da bi bila lahko njegova nepripravljenost sodelovanja s patriotskim združenjem nalezljiva.

Z omenjenimi dogodki je povezan tudi umik redovne sestre Agnes Liu Shujing s položaja predstojnice Kongregacije Naše Gospe, saj je tudi ona zavrnila sodelovanje s patriotskim združenjem. Obstoj združenja Vatikan obsoja, saj ni združljivo s pristnim katoliškim razumevanjem Cerkve.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh