Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kitajski pametni telefoni v Litvi nezaželeni

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 23. 09. 2021 / 06:47
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.09.2021 / 09:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kitajski pametni telefoni v Litvi nezaželeni
Xiaomi v Litvi ni več zaželen. FOTO: NextPit

Kitajski pametni telefoni v Litvi nezaželeni

Litovsko obrambno ministrstvo je – po odkritju vgrajenega cenzurnega sistema na nekaterih telefonih – državljanom priporočilo, naj čim prej zavržejo pametne telefone kitajskih blagovnih znamk.

»Državljanom priporočamo, naj ne kupujejo novih kitajskih telefonov in se čim prej znebijo že kupljenih,« je – kot odziv na odkritje »cenzurnih zmogljivosti«, ki jih ponuja kitajsko podjetje Xiaomi – pozval namestnik obrambnega ministra Litve Margiris Abukevičius.


Na članek na Družinini spletni strani so se odzvali na predstavništvu za javnost Xiaomi in v odgovoru zapisali: »Naprave Xiaomi ne cenzurirajo komunikacije do uporabnikov ali od njih. Xiaomi nikoli ni in nikoli ne bo omejeval ali blokiral dejanj uporabnikov njegovih pametnih telefonov, kot so iskanje, klicanje, brskanje po spletu ali uporaba komunikacijske programske opreme tretjih oseb. Xiaomi v celoti spoštuje in ščiti zakonske pravice vseh uporabnikov in deluje v skladu s Splošno uredbo Evropske unije o varstvu podatkov (GDPR).«


Zaznani in cenzurirani izrazi

Zlasti Xiaomi Mi 10T 5G vsebuje programsko opremo, ki zazna in cenzurira izraze, kakršni so »Osvobodite Tibet« ali »Živela neodvisnost Tajvana« ali »gibanje za demokracijo«.

Onemogočeno na telefonih v EU

Tovrstna programska oprema obstaja, vendar je onemogočena na telefonih, ki jih prodajajo v Evropski uniji, vendar pa Nacionalni center za kibernetsko varnost na litovskem obrambnem ministrstvu zatrjuje, da je možno programsko opremo kadar koli omogočiti na daljavo.

Cenzuriranih 449 izrazov

Cenzorski nadzor lahko uporablja katera koli privzeta aplikacija, vključena v telefone znamke Xiaomi, vključno s privzetim brskalnikom. Po poročilu Nacionalnega centra za kibernetsko varnost naj bi bilo cenzuriranih 449 izrazov, da pa podjetje seznam redno posodablja.

Brez odziva podjetja

»To ni pomembno le za Litvo, temveč za vse države, ki uporabljajo izdelke podjetja Xiaomi,« je v poročilu še zapisal Nacionalni center za kibernetsko varnost. V kitajskem podjetju se na poročilo še niso odzvali.

V poročilu tudi Huawei

Tudi Huawei je omenjen v poročilu zaradi varnostne napake, odkrite na telefonu P40 5G, a se je podjetje odzvalo in zatrdilo, da uporabniških podatkov ne deli z drugimi. Tretji kitajski ponudnik OnePlus pa v poročilu ni omenjen.

Tudi v ZDA že na črnem seznamu

Xiaomi je bil januarja dodan tudi na ameriški črni seznam, a nato maja z njega odstranjen. Litovsko poročilo bi lahko obrambno ministrstvo še enkrat spodbudilo, da bi še enkrat preverilo, ali so enaki cenzorski nadzori vključeni tudi v telefone, ki jih prodajajo na ameriškem trgu.

Ameriška podpora Litvi

Minuli teden se je svetovalec za nacionalno varnost ameriškega predsednika Joeja Bidna, Jake Sullivan, pogovarjal z litovsko predsednico vlade Ingrido Simonyte in izrazil podporo njeni državi ob soočanju s kitajskimi pritiski.

Spor glede Tajvana

Odnosi med Litvo in Kitajsko so se namreč v zadnjem obdobju zaostrili zaradi spora glede Tajvana. Kitajska je prejšnji mesec zahtevala, naj Litva umakne svojega veleposlanika v Pekingu, in hkrati odpoklicala svojega veleposlanika v Vilni.

Nalaganje
Nazaj na vrh