Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Imajo starši svoj telefon raje kot mene?«

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 25. 02. 2020 / 09:37
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.02.2020 / 10:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Imajo starši svoj telefon raje kot mene?«

»Imajo starši svoj telefon raje kot mene?«

So starši preveč na mobilnih napravah in kakšen zgled s tem dajejo svojim otrokom?

Mobilni telefoni so danes postali sestavni del našega življenja, so nujno orodje za večino delovnih mest. Brez telefona ne znamo niti v prostem času in nam pogosto služi za preganjanje dolgčasa. Uporabo telefona se običajno problematizira pri otrocih. Kaj pa starši? So tudi oni preveč na mobilnih napravah in kakšen zgled s tem dajejo svojim otrokom? O tem smo se pogovarjali z Markom Puschnerjem, sodelavcem Točke ozaveščanja o varni rabi interneta Safe.si, katere poslanstvo je ozaveščanje mladih uporabnikov interneta ter mobilnih naprav, kako se lahko zaščitijo pred tveganji ter varno in odgovorno uporabljajo splet in druge nove tehnologije.


Foto: Tatjana Splichal


Ali starši danes preveč uporabljajo telefon? In koliko je preveč?

Na splošno ne moremo reči, da starši preveč uporabljajo mobilne telefone, vsekakor pa nekateri starši kažejo očitne znake čezmerne rabe. Preveč je takrat, ko telefon uporabljamo na račun drugih bolj pomembnih dejavnosti v življenju. Nesprejemljivo je, da starši čas, ki bi ga lahko oz. morali posvetiti otroku, posvetijo družbenim omrežjem in brskanju po internetu. Vse prevečkrat vidimo otroško igrišče polno majhnih otrok, na obrobju pa starše, ki gledajo v mobilne telefone. Ti ne morejo imeti pod nadzorom dogajanja na igrišču, saj jih dogajanje na telefonu preveč pritegne: aplikacije, družbena omrežja in video igre so namenoma zasnovani, da čim bolj pritegnejo. Če se bo otrok znašel v nevarnosti, tega ne bodo mogli pravočasno zaznati ter preprečiti morebitne nezgode.


Zelo simpatično se nam zdi, ko vidimo otroka, kako s prstom drsa po kakšni kartici in jo uporablja za »telefon«. Vendar, ali je to lahko že znak za alarm?

Takšno vedenje otroka je zelo zaskrbljujoče, saj kaže, da ne razume, kaj je zaslon, negativne posledice pa bo čutil kasneje. Je alarm predvsem za starše, da so otroku prezgodaj omogočili stik s tablico oz. mobilnim telefonom. Strokovnjaki priporočajo, naj otroci do drugega oziroma tretjega leta ne bi imeli stika z napravami z zasloni. Nekateri menijo, da je meja pri 6 letih ali celo kasneje.


Kakšen vpliv oz. težave otrokom povzročijo tehnološko odsotni starši?

Starši, ki niso vešči uporabe sodobnih digitalnih naprav, kot so mobilni telefoni, tablice in računalniki, imajo lahko do neke mere pozitiven vpliv na otrokov razvoj v predšolskem obdobju, če zaradi tega otrokom ne omogočijo uporabe digitalnih naprav. Vendar pa se to popolnoma spremeni v trenutku, ko otrok pride v stik s temi napravami. Ker ne poznajo tveganj, otroka ne morejo zaščititi ali mu pomagati, če se znajde v težavah. Zato je ključnega pomena, da se starši seznanijo z varno uporabo, preden otroku napravo prvič izročijo, ali pa naj se vsaj učijo skupaj z otrokom.


Zasledila sem trditev, da čas, ki ga starši posvetijo telefonu, otroku bolj škoduje kot čas, ki ga za zaslonom preživijo sami. Se strinjate?

To je zelo odvisno od starosti otroka. Pomembno je, da se starši zavedajo, da je čas, ki ga posvetijo mobilnemu telefonu, za otroka izgubljeni čas. Otroci, predvsem majhni, potrebujejo fizičen stik s starši, topel objem, pogovor in skupno branje pravljic. Če jih prikrajšamo za to na račun telefona, jim zagotovo nismo naredili ničesar dobrega. Starši se morajo zavedati, da imajo zaradi sodobnega načina življenja verjetno manj časa za otroke, kot bi želeli. Zakaj bi ga potem še dodatno izgubljali z nepotrebno uporabo telefona?


Foto: Shutterstock


Zakaj bi potem zapravljali čas za družbena omrežja, video igre in podobno zabavo, ki nam jo omogoča telefon?

Vsak ima pravico, da se zabava. Zabava nam koristi. To velja tudi za oblike, ki jih omogoča mobilni telefon. Pomembno je le, da se zabavamo v koristnih oz. neškodljivih okvirih, da se otroci s posameznimi oblikami zabave srečajo takrat, ko so zanje dovolj zreli, in da časa zabavi ne namenimo na račun drugih za življenje in razvoj pomembnih aktivnosti.


Kaj pa, ko otroka fotografiramo? Danes bolj ali manj za to uporabljamo telefon.

Starši, čeprav imajo vso pravico otroka fotografirati, bi se morali zavedati in upoštevati, da ima tudi otrok pravico reči »ne«, če ne želi biti fotografiran. Večja težava kot fotografiranje je objava fotografij. Številni starši fotografije svojih otrok delijo na različnih družbenih omrežjih, ne da bi se zavedali, kdo dejansko vse te fotografije vidi, s tem pa tudi onemogočajo otroku, da bi sam oblikoval svojo spletno podobo.


Starši otrokom postavljajo meje, koliko lahko gledajo TV, uporabljajo telefon. Bi bilo smiselno, da to naredijo tudi pri sebi? Obstajajo kakšne aplikacije, ki nas lahko opomnijo?

Starši bi morali biti svojim otrokom za zgled. Omejitve uporabe digitalnih naprav naj bodo postavljene v dogovoru z otrokom, držijo pa naj se jih vsi. To pomeni, da če mora imeti otrok ponoči telefon v košarici v dnevni sobi, ne pa v otroški sobi, naj to velja tudi za starša. Starši so zgled otrokom.


Članek je iz 8. številke Naše družine, ki jo lahko prelistate TUKAJ.

Naša družina na facebooku

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh