Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kje si, Oče?

Za vas piše:
D. O.
Objava: 19. 03. 2013 / 13:08
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kje si, Oče?

Post je lahko priložnost, da v roke vzamemo dobro knjigo, ki nam bo odprla nova razmišljanja in pomagala na poti globljega iskanja resnice. V tednu družine priporočamo knjigo, ki se globoko dotika vprašanj družine, ki razpada.

Post je lahko priložnost, da v roke vzamemo dobro knjigo, ki nam bo odprla nova razmišljanja in pomagala na poti globljega iskanja resnice. V tednu družine priporočamo knjigo, ki se globoko dotika vprašanj družine, ki razpada.

Simon Purgar v zadnji številki Družine za postno branje priporoča knjigo mladega italijanskega pisatelja Alessandra D'Avenia, Stvari, ki jih nihče ne ve.

Katere knjige so primerne za postni čas? Takšne, ki me soočijo s samim seboj, svojimi strahovi in najglobljimi hrepenenji …

Živimo v času neštetih možnosti in ponudb, navideznih odnosov in resničnosti, v katerem se človek težko znajde, če ob ali v sebi nima trdne opore. V času odraščanja so ta trdna opora in kritični spremljevalci starši, a vendar mladi pogosto čutijo, da jih starši ne razumejo in ne podpirajo, najbolj boleče pa je, kadar staršev ob mladih sploh ni.

Margherito za iskanje očeta navduši Odiseja

Italijanski pisatelj Alessandro D'Avenia, ki je Slovenijo obiskal lani novembra, je v svojem drugem romanu Stvari, ki jih nihče ne ve (Družina, 2012) opisal prelomne dogodke v življenju glavne junakinje Margherite, ki jo je oče zapustil na začetku prvega letnika gimnazije. Nepričakovani odhod očeta postavi v očeh hčerke pod vprašaj njegovo verodostojnost: Ali je on še vedno lahko zatočišče in simbol varnosti ali je nezanesljiv in lažnivec? Kako preživeti ločitev od tako pomembne osebe in kako zbrati pogum za soočanje s to bolečino na začetku šolskega leta v novem okolju?

Margherita iskanje očeta prepleta z iskanjem in sprejemanjem smisla življenja in lastne lepote. Pri tem so ji v veliko spodbudo najbližji, predvsem babica Teresa, nova sošolka in prijateljica Marta ter mladi in rahlo zmedeni profesor italijanščine, ki navdušeno razlaga Homerjevo Odisejo in skuša učence spodbuditi k samostojnemu razmišljanju. Margheriti je v navdih pripoved o Telemahu, ki se odpravi na nevarno pot iskanja očeta Odiseja, tako da se še sama odloči za pogumen korak.

Iskanje očeta ali iskanje Očeta?

D'Avenia je navdihe črpal iz življenja svojih domačih in dijakov, s katerimi se dnevno srečuje kot profesor na gimnaziji v Milanu. Ob obisku v Ljubljani je povedal, da veliko mladih v Italiji pogreša očeta ob sebi bodisi zaradi ločitve bodisi zaradi prezaposlenosti v službi. V mladenkino zgodbo iskanja svojega mesta v družbi, soočanja s hrepenenji, strahovi in težavami je pisatelj tiho vtkal tudi vprašanje iskanja Očeta z veliko začetnico (Boga). V zgodbi o Margheritinem hrepenenju po očetu lahko prepoznamo svojo zgodbo o iskanju Boga.


Celoten prispevek Simona Purgerja:
http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/all/D6444B20A88053BEC1257B2E00314C59?OpenDocument


Foto: arhiv Družine

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh