Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Klara Asiška, karizma in ikona

Objava: 26. 02. 2012 / 20:46
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Klara Asiška, karizma in ikona

Sveta Klara je v kulturi, duhovnosti in umetnosti zapustila pomenljive sledi, namen razstave pa je orisati veličino svetnice in njenega preroškega pogleda preko umetniških predmetov iz različnih samostanov in arhiva muzeja v Porziuncoli.

Včeraj so v papeški baziliki Svete Marije Angelske v Porziuncoli blizu Assisija odprli razstavo z naslovom ‘Klara Asiška, karizma in ikona’. Kot poroča Radio Vatikan, razstava zaznamuje praznovanje ob obletnici Klarine posvetitve Bogu, ki se je zgodila pred osemsto leti. Obiskovalci si jo bodo lahko ogledali do prihodnjega 11. avgusta, ko se bo tudi uradno sklenilo Klarino leto.

Sveta Klara je v kulturi, duhovnosti in umetnosti zapustila pomenljive sledi. Njena karizma še vedno združuje na tisoče sester in njeno ime je spoštovano povsod. Namen razstave je zato orisati veličino svetnice in njenega preroškega pogleda, in sicer preko umetniških predmetov iz različnih samostanov in arhiva muzeja v Porziuncoli. Med drugim so na ogled grafične reprodukcije starodavnih miniatur, odlomki iz njenih biografij in tudi besede o sv. Klari, ki sta jih izrekla papež Benedikt XVI. in blaženi Janez Pavel II.

V središču razstave je tabelna slika t. i. Mojstra svete Klare, pomembno srednjeveško umetniško delo, ki je izjemoma razstavljeno ob tokratni pomenljivi obletnici. Obenem je to delo postalo tudi oporna točka za vse nadaljnje Klarine upodobitve in za opise pomena njene podobe za duhovnost in versko življenje, saj vabi h kontemplaciji in k posnemanju njenih kreposti.

Način, kako je Mojster svete Klare upodobil svetnico, zgovorno pričuje o tem, kako je bila krščanska umetnost lahko sad duhovnosti v določenem obdobju, obenem pa je nanjo tudi odločilno vplivala. Posebnost razstave je tudi vključitev sodobne umetnosti oz. del dveh italijanskih umetnikov, ki sta Klaro, njeno duhovnost in najpomembnejše dogodke iz njene življenjske zgodbe predstavila z očesom sodobnika.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh