Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Klarise praznujejo dva jubileja

Za vas piše:
K. C.
Objava: 11. 08. 2015 / 09:17
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Klarise praznujejo dva jubileja

Klarise praznujejo dva jubileja

Poleg goda sv. Klare Asiške so klarise praznovale 760. obletnico svetništva sv. Klare in 15 let klaris v Dolnicah..
Danes, 11. avgusta, goduje sv. Klara Asiška, sestra Frančiška Asiškega, po katerem se je zgledovala, in ustanoviteljica redovnega reda klaris. V Sloveniji živijo v Nazarjah in Dolnicah pri Ljubljani.

V samostanu v Nazarjah so klarise praznovale že v soboto, 8. avgusta. Poleg goda in leta posvečenega življenja so imele še dva razloga za slavje: letos namreč mineva 760. let svetništva sv. Klare Asiške in 15 let, odkar so prišle klarise v Dolnice. Slovesnosti so se udeležili kardinal Franc Rode, ki je vodil somaševanje, nadškofa Alojzij Cvikl in Stanislav Zore, škofa Stanislav Lipovšek in Peter Štumpf, minoritski provincial p. Milan Kos, bratje frančiškani ter drugi redovniki in redovnice.



Zvestoba v preprostosti je pot do svetosti

Kardinal Franc Rode je v pridigi predstavil čas in življenje sv. Klare. Opisal je, kako je molila, se postila, bila ponižna, delavna, ljubezniva in sočutna do sester v samostanu San Damiano. Poudaril je njeno uboštvo kljub aristokratskemu poreklu in dodal, da smo tako ponižni in preprosti tudi mi, saj je to pot do svetosti. »Prinesti vodo drugim, jim umivati noge, delati na vrtu, biti obziren do drugih, imeti sočutje do drugih. Vse to ima svojo vrednost in z vsem tem se je Klara bolj kot s tistimi izrednimi trenutki skozi 41 let posvečevala. Od tod izredno žarjenje njenega življenja in njenega zgleda. Vsakdanja zvestoba, ponižna in preprosta zvestoba v naših najbolj navadnih opravilih – to je pot do svetosti, kot je bila pot do svetosti v življenju sv. Klare,« je pridigo sklenil Rode.

Opatinja samostana mati Katarina Ambrož se je zahvalila za slovesnost, Rodetu pa za povabilo klaris v ljubljansko nadškofijo.

Po maši je bila predstavitev knjige Daniele Gatti Dvoje sanj Marije Kozina o klarisi, ki je v Nazarje prišla pred skoraj 40 leti. Ob koncu so bile pete litanije Matere Božje in blagoslov z Najsvetejšim.


Vir: Radio Ognjišče

Preberite tudi:

11. avgusta goduje Klara, ustanoviteljica reda klaris
Sv. Klara
‘Ena od najbolj priljubljenih svetnic’
Klara Asiška, karizma in ikona
»Naš čas potrebuje zgled sv. Klare«

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh