Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Klemen Jaklič enajstič zapored med 10 najvplivnejšimi pravniki leta

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 04. 12. 2023 / 06:42
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.12.2023 / 07:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
Klemen Jaklič enajstič zapored med 10 najvplivnejšimi pravniki leta
Že enajstič zapovrstjo je med najvplivnejšimi pravniki tudi ddr. Klemen Jaklič, sodelavec Fakultete za pravo in ekonomijo Katoliškega inštituta. FOTO: Ivo Žajdela

Klemen Jaklič enajstič zapored med 10 najvplivnejšimi pravniki leta

Na osrednjem slovenskem pravnem portalu se je končal že 23. tradicionalni izbor »10 najvplivnejših pravnikov leta«.

Med izbranimi pravnicami in pravniki so tudi sodelavec Fakultete za pravo in ekonomijo Katoliškega inštituta ddr. Klemen Jaklič ter sodelavci Evropske pravne fakultete Nove univerze dr. Sara Ahlin Doljak, dr. Matej Avbelj in dr. Igor Kaučič. Ostali najvplivnejši pravniki leta po mnenju strokovne in splošne javnosti pa so: dr. Miro Cerar, Aleksander Čeferin, dr. Janja Hojnik, Vlasta Nussdorfer, dr. Miha Šepec in dr. Luka Martin Tomažič.

Velik vpliv pravnikov predavateljev

Med deseterico so letos torej izbrane tri pravnice, na splošno pa ohranjajo močan vpliv pravniki, ki predavajo na fakultetah, tokrat je takšnih sedem. Zanimivo pa, da je na seznamu le pet enakih imen kot lani (Sara Ahlin Doljak, Miro Cerar, Janja Hojnik, Klemen Jaklič in Miha Šepec) in štirje kot predlani.

Na seznamu je že od leta 2019 tudi dr. Sara Ahlin Doljak. FOTO: Tatjana Splichal

Jaklič že od leta 2013

Daleč najdaljši neprekinjen staž med 10 najvplivnejšimi pravniki ima ustavni sodnik ddr. Klemen Jaklič, ki je bil letos izbran že kar enajstič zapored, vse od leta 2013. Sledita mu dr. Miha Šepec, ki je na lestvici najvplivnejših od leta 2017, in dr. Sara Ahlin Doljak, ki je na eminentnem seznamu že od leta 2019.

Strokovnost, poštenost, načelnost, pogum

Glede na številne utemeljitve glasovanj je bilo razbrati, da so predlagani pravniki letos prepričali zlasti s strokovnostjo, poštenostjo, načelnostjo, dobrodelnostjo, pogumom in profesionalnostjo. Veliko jih prihaja iz akademskih krogov, zato je bilo pogosto poudarjeno tudi njihovo odlično delo na fakultetah.

Med najvplivnejšimi je tudi dr. Matej Avbelj, letošnji pravnik leta po izboru ZDPS. FOTO: Ivo Žajdela

3000 glasov

Organizatorji so sicer v prvem delu izbora prejeli nad 100 različnih imen slovenskih pravnic in pravnikov, ki so bili letos po mnenju pravne in širše javnosti posebno prizadevni in prodorni pri svojem strokovnem delu. V drugem delu so lahko obiskovalci portala, vsak le enkrat, oddali glas za enega od 20 finalistov. Tokrat so zbrali okrog 3000 glasov.

Nalaganje
Nazaj na vrh